Prezentul proiect este elaborat în scopul asigurării validării certificatelor de pilot emise de către autoritățile aeronautice civile din statele membre ale Uniunii Europene (UE), state membre ale Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (EASA) fără careva limitări privind numărul de validări.
Întrucât certificatul de pilot este esențial pentru exercitarea profesiei în industria aeronautică, eliminarea cerinței privind limitarea numărului de validări va facilita libera circulație a persoanelor, inclusiv mobilitatea piloților. Acest lucru va contribui la creșterea competitivității industriei și la facilitarea accesului liber la piaţa serviciilor în domeniul aviaţiei civile. Astfel, prin asigurarea validării certificatelor de pilot emise de către autoritățile aeronautice civile din statele membre ale Uniunii Europene și ale Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației se va promova standardizarea și uniformitatea în ceea ce privește calificările piloților, fiind eliminate unele obstacole administrative.
Totodată, excluderea limitării privind numărul de validări pentru validarea certificatelor de pilot va simplifica și accelera procesul de validare a certificatelor de pilot. Aceasta fiind o măsură de simplificare administrativă pentru a sprijini industria aeronautică și pentru a asigura că piloții pot obține rapid autorizațiile necesare pentru a-și începe activitatea fără întârzieri inutile.
Mai mult, prin simplificarea procesului de validare a certificatelor de pilot se va îmbunătăți eficiența operațională a companiilor aeriene și a altor entități din industrie, fiind reduse costurile administrative și permițând concentrarea resurselor pe activități cu valoare adăugată mai mare.
În concluzie, derogarea de la punctul 7 din Anexa nr.3, pentru validarea emisă deținătorilor certificatelor de pilot emise de către autoritățile aeronautice civile din statele membre ale Uniunii Europene (UE), state membre ale Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviaţiei (EASA) are ca scop principal facilitarea procesului de validare, simplificarea procedurilor și promovarea mobilității forței de muncă, menținând totodată standardele ridicate de siguranță în industria aeronautică.
Recomandările părților interesate cu privire la elaborarea proiectului menționat pot fi expediate în adresa Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Serviciul politici în domeniul transportului aerian.