Majoritatea sistemelor de guvernare sunt bazate pe conceptul “democraţiei reprezentative”, care presupune participarea cetăţenilor, o data la câţiva ani, la alegerea reprezentanţilor săi în structurile statului. Acelaşi mod de exprimare a voinţei poporului se aplică şi la noi, o dată la 4 ani prin vot direct sunt aleşi deputaţii în Parlamentul ţării.
Totuşi, durata unui mandat este destul de lungă, dacă ţinem cont de faptul că trăim într-o lume în schimbare. Prin urmare, este puţin probabil ca ordinea priorităţilor să rămână aceeaşi pe parcursul a celor 4 ani dintre scrutinele electorale. De asemenea, este puţin probabil ca cineva să poată anticipa problemele ce pot apărea ulterior, pentru ca acestea să fie discutate de politicieni şi cetăţenii în timpul campaniilor electorale. Astfel, ca acţiunile elitei politice să fie pe măsura aşteptărilor cetăţenilor, apare necesitatea ca cei din urmă să participe permanent la procesul de luarea a deciziilor şi nu doar o dată la patru ani, prin vot. Deşi experienţa ultimilor 2 ani ne arată că putem vota mai des, însă mai des nu înseamnă mai bine.
Dreptul cetatenilor de a iniţia proiecte de legi sau organiza referendumuri, de a fi consultaţi pe diverse proiecte de decizii costituie elemente ale “democraţiei participative”, care vine să compenseze anumite carenţe ale "democraţiei reprezentative". Altfel spus "democraţia participativă” este relaţia continuă dintre ales şi alegător, funcţionarul public şi alegător. Este practic “dialogul cu cetăţeanul”. În modul ideal toţi membrii unei comunităţi trebuie să aibă posibilitatea de a participa la luarea deciziilor în comun.
Acest deziderat poate fi realizat graţie noilor tehnologiilor de comunicare care permit tuturor cetăţenilor să se informeze despre problemele de interes public şi să-şi expună opiniile. Pe această cale Cancelaria de Stat şi Consiliul Naţional pentru Participare îşi propun să faciliteze dialogul continuu între ceţănii şi cei cărora li s-a încredinţat mandatul să le asigure o viaţă mai bină.
Nu ezita, spune-ţi părerea!
“Opiniile noastre sunt ca ceasurile noastre: ele arată o oră diferită, dar fiecare crede doar în al lui” - Al. Pope.