Proiectul de hotărâre a Guvernului este elaborat în scopul armonizării cadrului normativ național cu standardele Uniunii Europene în domeniul legislației muncii.
Transpunerea Directivei 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru este prevăzută în Acordul de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte, și Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de altă parte [Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 260/4 din 30.8.2014], Titlu IV, Anexa III la Capitolul 4 (Ocuparea Forței de Muncă, Politica Socială și Egalitate de Șanse) compartimentul securitate și sănătate în muncă.
Adițional, proiectul cuprinde transpunerea Directivei (UE) 2019/1152 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă în Uniunea Europeană publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și Directiva UE 1158/2019 privind echilibrul de viață profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor.
Subsidiar, necesitatea reglementării derivă din adresările multiple parvenite din partea mediului de afaceri și problemele care apar la interpretarea și aplicarea normelor legislative.
Adițional, la subiectul muncilor ușoare a copiilor, publicarea recentă de Departamentul Muncii al SUA a Raportului anual „Constatări privind cele mai grave forme de exploatare prin muncă a copiilor”, (link-ul raportului: https://bit.ly/46jvQO0), prin intermediul căruia Republica Moldova a primit un șir de recomandări care vor contribui la îmbunătățirea rezultatelor obținute în lupta contra formelor grave de exploatare prin muncă a copiilor și vor asigura sporirea măsurilor de protecție a acestora.
În contextul derulării procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, existența unor norme armonizate cu legislația UE, în scopul consolidării și perfecționării legislației în domeniul muncii este elaborat proiectul hotărârii de Guvern. Or, Republica Moldova având statutul de țară candidat UE urmează calea transpunerii prevederilor Directivelor UE și armonizării legislației naționale cu promovarea unor politici echilibrate și durabile în domeniul muncii.
Proiectul de hotărâre a Guvernului prevede modificarea Codului muncii nr. 154/2003.