Proiectul Hotărârii de Guvern cu privire la instituirea Registrului de stat de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19 (RVC–19) și modificarea unor hotărîri ale Guvernului, stipulează următoarele: Se instituie Registrul de stat de evidență a Vaccinării împotriva COVID– 19 (RVC–19), proprietate a statului.
În scopul stabilirii locului sistemului informațional respectiv în cadrul sistemelor informaționale care fac parte din Registrul medical, se propune modificarea Regulamentului privind modul de ținere a Registrului medical, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 586/2017 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2017, nr. 277–288, art. 703). Registrul medical reprezintă o resursă informaţională de stat care conține informații despre pacienți (serviciile medicale prestate, rețetele prescrise de medici, medicamentele administrate), prestatorii de servicii medicale și farmaceutice și farmaciști, donatori, transfuzia sîngelui.
Astfel, prin completarea punctului 3 din Regulamentul privind modul de ținere a Registrului medical, Registrul de stat de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19 (RVC–19) va fi inclus în Registrul medical, cu toate efectele juridice ce derivă din modificarea respectivă.
Calitatea de posesor al Registrului de stat de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19 (RVC–19) va fi deținută de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar calitatea de deținător va deține Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
Destinatari ai datelor din Registrul de stat de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19 (RVC–19) vor fi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Compania Națională de Asigurări în Medicină, prestatorii de servicii medicale, subdiviziunile de sănătate ale autorităților administrației publice locale, Instituția publică Serviciul Tehnologia Informaţiei și Securitate Cibernetică, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.
Urmează să fie reglementat Certificatul de vaccinare împotriva COVID– 19 și posibilitatea de eliberare al acestuia din Registrul de stat de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19 (RVC–19).
Va fi împuternicită Agenția Națională pentru Sănătate Publică să asigure funcţionarea şi ţinerea sistemelor informaționale ale Registrului medical, atribuite în conformitate cu cadrul normativ în vigoare, precum și dezvoltarea funcționalităților noi în sistemele informaționale deținute, conform priorităților stabilite, prin completarea punctului 10 din Regulamentul privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1090/2017 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2017, nr. 440, art. 1214).
În continuare, se desemnează Instituția publică Serviciul Tehnologia Informaţiei și Securitate Cibernetică în calitate de administrator tehnic pentru registrul instituit prin proiectul de Hotărîre.
Operatorilor de telefonie mobilă se recomandă să ofere mecanisme de notificare a propriilor abonați privind data programată pentru vaccinare, prin platforme tehnice asigurate de către Instituția publică Serviciul Tehnologia Informaţiei și Securitate Cibernetică.
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră va asigura monitorizarea cetățenilor Republicii Moldova care sunt vaccinați cu vaccinuri antiCOVID–19 în alte state. Copia certificatelor de vaccinare vor fi transmise Agenției Naționale pentru Sănătate Publică în scopul supravegherii.
Realizarea prevederilor proiectului se va efectua din contul şi în limitele mijloacelor financiare alocate din bugetul de stat şi ale altor mijloace, în conformitate cu legislația.
Hotărîrea de Guvern cu privire la instituirea Registrului de stat de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19 (RVC–19) și modificarea unor hotărîri ale Guvernului instituţiei va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Necesitatea intrării în vigoare imediate al proiectului constă în faptul că, la momentul actual, în condițiile acute ale pandemiei cu infecția COVID–19, provocate de coronavirusul SARS– CoV–2, este necesar de a efectua în mod prompt și operativ, cât mai eficient, monitorizarea în timp real a datelor despre vaccinările efectuate, calcularea acoperirii vaccinale pentru fiecare teritoriu în parte, planificarea procurărilor, distribuției și calcularea intensității procesului asupra centrelor de vaccinare, reducerea eforturilor lucrătorilor medicali în planificare, administrare, raportare, precum și eliberarea la necesitate, cetățenilor Republicii Moldova imunizați a certificatul de vaccinare împotriva COVID–19, ceea ce le va asigura dreptul la libera circulație acestora în afara țării.