În scopul asigurării transparenței în procesul decizional, Legea nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional, Ministerul Mediului,
ANUNŢĂ PUBLICUL INTERESAT despre consultarea publică în procesul de avizare și expertizare a documentației aferente proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea proiectului de lege privind fondarea Parcului național „Nistrul de Jos” și pentru modificarea Legii nr. 1538/1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat (număr unic 541/MM/2021).
Acest proiect reprezintă dezideratul populației din regiunea inferioară a Nistrului de Jos, locuitorii raioanelor Ștefan Vodă și Căușeni, inclusiv din localitățile raionului Slobozia situate de partea cealaltă a Nistrului, pe o suprafață totală de 61883,99 ha[1].
Până a ajunge la această etapă au fost parcurși mai mulți pași, care se impun din punct de vedere legislativ pentru crearea unei arii naturale protejate de stat, cât și un șir de provocări și realizări îndreptate spre asigurarea prezentării dovezilor despre efectele pozitive de constituire a Parcului național Nistrul de Jos (PNNJ) conducătorilor autorităților administrației publice locale (APL) și localnicilor din zona de interes a parcului, efectuarea consultărilor publice și obținerea deciziilor consiliilor locale ale localităților interesate, care se regăsesc de altfel în proiectul de lege. Informația mai detaliată este expusă în nota informativă la proiect.
Este de menționat că documentația aferentă constituirii PNNJ, însoțită de argumentările științifice, deciziile consiliilor APL, studiul de analiză a impactului de reglementare asupra activității de întreprinzător, au fost examinate de către experții Grupului de Lucru pentru activitatea de întreprinzător din cadrul Cancelariei de Stat în perioada februarie –mai 2021, care au exprimat susținerea și emiterea avizului pozitiv prin expertiza efectuată la inițiativa ministerului.
Astfel, constituirea PNNJ va reprezenta al doilea Parc național în Republica Moldova, care va reprezenta totodată extinderea suprafețelor de arie protejată și posibilitatea instituirii unei administrări adecvate la nivel regional, de vecinătate și o aliniere de extindere teritorială comună cu partea ucraineană, teritoriul cărora se suprapune perfect cu zona umedă Ramsar desemnată la nivel internațional pe teritoriile Republicii Moldova cât și Ucraina.
Zona umedă Ramsar ,,Nistrul de Jos” nu deține statut de persoană juridică în vederea administrării acesteia, elaborarea și implementarea programelor privind protecția și conservarea ecosistemelor existente în zonă, dezvoltarea potențialului turistic, economic, inovativ, educațional, etc., respectiv, în lipsa unor soluții prompte în acest domeniu, ecosistemele unice vor fi supuse degradării ireversibile a ecosistemelor iar serviciile furnizate de acestea vor fi nevalorificate.
Respectiv, în vederea redresării situației create și asigurarea conservării biodiversității și ecosistemelor din zonă, se impune necesitatea fondării PNNJ care va permite, ulterior, aplicarea unor măsuri eficiente de administrare în vederea conservării și protecției ecosistemelor vulnerabile din zona dată.
Termen de adresare a comentariilor: Publicul interesat este îndemnat să înainteze în formă scrisă, propuneri relevante și comentarii justificate la inițiativa anunțată, în termen de 15 zile din data publicării prezentului anunţ.
Adresă corespondent/autor: obiecțiile sau propunerile (recomandările), alte comentariile pot fi remise Ministerului Mediului la adresa, mun. Chișinău, str. bd. Ștefan cel Mare, 162 MD 2004, e-mail: cancelaria@mediu.gov.md inclusiv, la telefon (022) 204 511 sau pe adresa autorului, dl Dumitru Gorelco, Șef, Direcția politici în domeniul biodiversității din cadrul ministerului, e-mail: dumitru.gorelco@mediu.gov.md
[1] Beneficiarii direcți sunt cele 12 localități din hotarele administrativ-teritoriale ale raionului Căușeni, comunele Plop–Știubei, Grădinița, Copanca, Cârnățeni și satele Leuntea, Valea Verde și Zahorna; din hotarele administrativ-teritoriale ale raionului Ștefan Vodă, comunele Olănești, Talmaza, Cioburciu, Palanca, Purcari, Crocmaz, Tudora, Răscăieți, și satele Răscăieții Noi și Viișoara.
De asemenea, viitorul Parc național ,,Nistrul de Jos” va cuprinde 6 localități din unitatea administrativ teritorială din stânga Nistrului ale raionului Slobozia, din comunele (satele) Cremenciug, Chițcani, Cioburciu, Hlinaia, Corotnoe și Nezavertailovca.