Ministerul energiei anunță inițierea consultărilor publice asupra proiectului hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 10/2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.
Scopul proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 10/2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile constă în transpunerea parțială a Directivei (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și al Consiliului din 11 Decembrie 2018 privind promovarea utilizării și consumul surselor de energie regenerabilă, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 328/210 din 21 decembrie 2018, în varianta adaptată și aprobată prin Decizia Consiliului Ministerial al Comunității Energetice nr. 2021/14/MC-EnC.
Proiectul de lege vine să soluționeze o parte din problemele critice care împiedică dezvoltarea întregului sector al energiei regenerabile atât pentru componenta energie electrică, utilizarea energiei regenerabile în transporturi sau pentru încălzire și răcire.
Prin urmare, prin adoptarea legii de modificare privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, se va asigura:
1. introducerea obligației Guvernului de stabilire a țintei naționale sectoriale pentru orizontul de timp 2030, prin stabilirea în lege a atribuției Guvernului de identificare/ estimare și aprobare a unei ținte sectoriale pentru anul 2030, în dependență de gradul de ambiție, și care ar putea presupune mobilizarea unor mijloace financiare considerabile.
2. Prin modificările aduse la Legea 10/2016, cadrul juridic privind garanțiile de origine pe lângă energia electrică, va fi extins și asupra gazelor/ biogazului, inclusiv hidrogen, cât și pentru energia regenerabilă utilizată în încălzire și răcire.
3. Promovarea conceptului de „autoconsumator” și „comunități energetice”, cu crearea cadrului juridic necesar;
Astfel, mecanismul de autoconsumatori ar urma a fi descris de setul de drepturi, oferite atât autoconsumatorilor din case individuale/mono-familiale, cât și pentru consumatorii din clădiri multietajate.
4. promovarea utilizării energiei regenerabile în sectoarele încălzire & răcire și transporturi;
Totodată, proiectul de lege vine cu o serie de îmbunătățiri în vederea oferirii potențialilor investitori o mai mare siguranță pentru a dezvolta proiecte mari de valorificare a energiei din surse regenerabile.
Totodată, modificarea legii va oferi o serie de efecte pozitive ce se referă în special la îmbunătățirea climatului investițional în domeniul energiei electrice produse din surse regenerabile și asigurarea bancabilității proiectelor de energie regenerabilă, atragerea unui număr mai mare de potențiali investitori, care vor dori să beneficieze de schema de sprijin pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, reducerea prețurilor oferite în cadrul licitațiilor urmare a eliminării riscurilor și a incertitudinilor determinate de cadrul legislativ actual.
Propunerile și sugestiile părților interesate cu privire la elaborarea proiectului menționat, pot fi expediate, până pe data de 18 aprilie 2023, către Ministerul Energiei, la adresa: secretariat@energie.gov.md.
Persoană responsabilă
Nicolae MAGDÎL (Șef al Direcției surse de energie regenerabilă) Tel. 022 250 685 / Email: nicolae.magdil@energie.gov.md