Vladimir Carp, consultant principal Direcția sănătate publică, tel: 022-26-88-06, email: vladimir.carp@ms.gov.md
Email-uri unde vor veni comentariile plasate de utilizatori pentru acest document:
iulia.mihalachi@ms.gov.md
Dezvoltarea și perfecţionarea activității în domeniul tehnicii şi economiei obiectelor și materialelor care vin în contact cu produsele alimentare, se impune astăzi ca o necesitate obiectivă datorită dezvoltării și diversificării producţiei şi a consumului de bunuri, sporirii participării la schimburile internaţionale, introducerii pe scară tot mai largă a cuceririlor tehnico-ştiinţifice contemporane.
Prin acest proiect se urmăreşte transpunerea în legislaţia naţională a amendamentelor aduse legislaţiei comunitare incidente în domeniu şi realizarea liberei circulaţii a materialelor şi obiectelor care vin în contact cu produsele alimentare.
Principiul fundamental al prezentului Regulament constă în asigurarea că orice obiect destinat să vină în contact cu produsele alimentare trebuie să fie suficient de inert încât să împiedice transferul de substanţe constitutive către produsele alimentare în cantităţi suficient de mari pentru a pune în pericol sănătatea oamenilor sau să provoace o modificare inacceptabilă în compoziţia alimentului sau o alterare a proprietăţilor sale organoleptice.
Prin prezentul Regulament vor fi armonizate valorile limită, restricțiile și condițiile, precum şi testele şi metodele de analiză pentru astfel de obiecte.
Substanțele admise pentru incorporare și utilizate în procesul tehnologic de producere a materialelor și obiectelor cu derivați epoxidici, limitele specifice de migrare au fost stabilite pe baza evaluării riscului, pentru a se asigura siguranța obiectului finit și a sănătății publice.
Pentru definitivarea proiectului hotărîrii Guvernului menţionat, Ministerul Sănătăţii solicită expunerea de sugestii pe marginea acestuia.