Denis Cernelea, tel.: 022 26 88 60, e-mail: denis.cernelea@ms.gov.md
Email-uri unde vor veni comentariile plasate de utilizatori pentru acest document:
marcela.tirdea@ms.gov.md
Alimentaţia şi nutriţia este unul din cei 4 factori de risc principali comuni pentru bolile netransmisibile, care în Republica Moldova produc 87% din toate decesele. Factorii de risc nutriţionali, precum consumul excesiv de grăsimi saturate şi grăsimi trans (grăsimi solide formate în procesul chimic de hidrogenare parţială a uleiurilor lichide şi au proprietăţi aterogene mult mai pronunţate în comparaţie cu grăsimile saturate), zaharurile, sarea şi consumul redus de fructe şi legume sunt factorii de risc principali pentru bolile netransmisibile.
Circa două treimi din populaţia cu vârsta de peste 40 de ani aparent sănătoasă are valorile tensiunii arteriale şi ale colesterolului total mărite. Nutriţia şi alimentaţia proastă sunt responsabile de pierderea anulă a 50% din anii de viaţă sănătoasă la femei şi 35% – la bărbaţi.
Doar jumătate din copii cu vârsta până la 7 ani consumă zilnic fructe şi legume. Fructele şi legumele sunt mai accesibile pentru majoritatea grupurilor populaţionale doar în sezon. Indicele preţurilor de consum la fructe a crescut până la 747,1% în anul 2009 în comparaţie cu anul 1999.
În acest context, sunt necesare acţiuni susţinute şi durabile intersectoriale, care au la bază principiile „Sănătatea în toate politicile”, „Întregul Guvern” şi „Întreaga societate”, derulate coordonat în cadrul unui Program naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei pentru anii 2014-2020, care să asigure îmbunătăţirea situaţiei în domeniu.
În scopul definitivării proiectului Hotărîrii de Guvern „ Cu privire la aprobarea Programului naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei pentru anii 2014-2020 şi a Planului de acţiuni pentru anii 2014-2016 privind implementarea Programului naţional”, Ministerul Sănătăţii solicită expunerea de sugestii pe marginea acestuia.