Elaborarea proiectului de lege rezultă din necesitatea respectării depline a angajamentelor asumate de către Republica Moldova în cadrul Acordului regional privind planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră în Regiunea 1 (părţi ale Regiunii, amplasate la vest de meridianul 170° longitudine estică şi la nord de paralela 40° latitudine sudică, cu excepţia teritoriului Mongoliei) şi în Republica Islamică Iran în benzile de frecvenţe 174-230 MHz şi 470-862 MHz, semnat în cadrul Conferinţei Regionale de Radiocomunicaţii Geneva 2006 (RRC-06) şi ratificat prin Legea nr. 69/2008, precum și a angajamentelor asumate prin alte tratate internaționale, la care Republica Moldova este parte.
Proiectul are ca scop modificarea cadrului normativ în vederea asigurării dezvoltării televiziunii și radiodifuziunii digitale terestre în Republica Moldova, prin perfecționarea cadrului normativ existent.
Se propune revizuirea unor prevederi ale Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova nr. 174/2018 precum și ale Legii comunicațiilor electronice nr. 241/2007, care conțin anumite lacune în privința aspectelor care se referă la modalitatea utilizării capacității disponibile ale multiplexelor de televiziune digitală terestră și alocarea resurselor de spectru radio pentru crearea rețelelor/stațiilor de televiziune și radiodifuziune. Totodată se propune completarea cadrului normativ respectiv cu prevederi referitor la implementarea radiodifuziunii digitale terestre.
Proiectul va clarifica, în mod exhaustiv, raporturile juridice dintre furnizorii de multiplexe, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Consiliul Audiovizualului, Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, furnizorii și distribuitorii de servicii media audiovizuale, fără introducerea unor bariere administrative suplimentare în calea dezvoltării televiziunii digitale terestre.
Implementarea prevederilor proiectului va conduce la:
- valorificarea frecvențelor din banda 700 MHz (utilizate în prezent de stațiile de televiziune analogică terestră) pentru implementarea comunicațiilor mobile de generația a 5-a (5G), precum și valorificarea frecvențelor din banda undelor metrice pentru implementarea radiodifuziunii digitale terestre TDAB+.
- posibilitatea continuării afacerii (prin emisia în format digital prin intermediul multiplexelor regionale) pentru cele 8 posturi TV regionale, care emit în prezent în format analogic.
- posibilitatea emisiei prin multiplexul A cu acoperire națională a programelor posturilor TV, difuzarea cărora pe teritoriul Republicii Moldova este prevăzută de tratatele internaționale la care țara noastră este parte.
- posibilitatea pentru posturile TV private să primească ajutor de stat pentru difuzarea programelor de importanță socială (cu tematică educativă, culturală, științifică, pentru copii etc.).
- posibilitatea pentru mai multe posturi TV să difuzeze programele sale prin multiplexul A cu acoperire națională, urmare a diminuării tarifului pentru difuzare până la valorile apropiate tarifelor pentru difuzare prin satelit.