ADAUGĂ SAU RĂSPUNDE LA COMENTARIU

1800 caractere


Adauga un fisier (doc, docx,xls,xlsx, pptx, pdf) Maxim 2 MB

Labudico Laurențiu

27.03.2024, 09:14

Buna ziua! Dacă totuși s-a scos documentația de proiect la construcțiile cu importanță redusă, atunci cine va verifica POT și CUT-ul? Pentru ce s-a mai elaborat Regulamentele urbane sau pentru ce s-a m-au elaborat NCM-urile de urbanism? Oare aceasta decizie nu e un pas în urmă care ne întoarce în anii cei când toți „fac ce vreu și cum vreu”? Propun ca măcar cumva să îndreptăm situația prin aceea ca la darea în exploatare să fie verificate de inginerul cadastral suprafața construită măcar daca nu depășește acea permisivă, în caz contrar noi și ala avem situație gravă în zonele rezidențiale unde nui nimic regulă, este asemănător la un „china-town”.
În mod normal toate construcțiile trebuie verificate dacă corespund:
a) Regulamentului Urban a localității (PUG) -
b) în lipsa regulamentului urban să se verifice conform NCM B.01.05:2019 - Sistematizarea și amenajarea localităților urbane şi rurale. Unde este foarte bine stipulat distanțele de la hotare și procentul de ocupare și utilizarea terenului. Și acest punct numaidecât trebuie de adaugat în lege, ca omul de rînd va căuta informație ce trebuie să se construiască sa fie informat ca are nevoie să respecte careva reguli în privința amplasării construcțiilor pe teren. Majoritatea oamenilor în deosebi din mediul rural nici n-au idee ca sunt careva restricții, ei toți cred „ca e teren-ul meu privat și mă construiesc cum vreu”.
Ar fi foarte corect dacă se va menționa direct în lege că în zonele rezidențiale în lipsa regulamentului urban, toate construcțiile să fie amplsate la 3m de la hotarele lotului, 6m de la drum etc.. cum si este stipulat în NCM B.01.05:2019, așa vom reduce situațiile de conflict între vecini, unde unul n-a știut, da altul a făcut cum a vrut.

Portalul a fost realizate cu sprijinul Programului USAID Conținutul paginii nu reflectă neapărat opinia Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională sau a Guvernului SUA. Serviciul electronic public "PARTICIP" se încadrează în strategia guvernamentală de implementare a guvernării electronice