ADAUGĂ SAU RĂSPUNDE LA COMENTARIU

1800 caractere


Adauga un fisier (doc, docx,xls,xlsx, pptx, pdf) Maxim 2 MB

Serghei Zubco

02.02.2024, 17:10

Buna ziua,
In contextul procesului de consultare publică a proiectului hotărârii Guvernului cu privire la modificarea Hotărârii Guvernului nr. 21/2023 privind acordarea protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina (număr unic 48/MAI/2024), prezentăm atașat comentariile noastre la proiect.
Cu respect, Serghei Zubco,
OIM

Descarcă fișierul anexat

National Congress of Ukrainians of Moldova

02.02.2024, 14:27

Se propune a fi exclus punctul 12/1 or la semnarea declarației pe propria răspundere solicitantul protecției temporare este preîntâmpinat de răspunderea penală pentru falsul în declarații, în conformitate cu prevederile articolului 352/1 din Codul penal al Republicii Moldova nr. 985/2002. Totodată controalele inopinate la adresa de reședință or domiciliu a străinilor nu se regăsesc în atribuțiile IGP sau IGM al MAI. Beneficiarul de protecție temporară având obligația să informeze autoritatea competentă pentru străini a Ministerului Afacerilor Interne, în termen de 10 zile, despre orice schimbare a statutului său juridic, a stării civile, schimbarea reședinței în Republica Moldova, pierderea sau deteriorarea documentului de identitate al beneficiarului de protecție temporară, conform punctului 28, alin (5) al HG 21/2023.

National Congress of Ukrainians of Moldova

02.02.2024, 14:26

Având în vedere propunerea de completare a proiectului cu punctul 24/1 și prevederile art.4, aliniatul (5) al Legii nr. 93/1998 cu privire la patenta de întreprinzător potrivit căruia la cererea de eliberare sau de prelungire a patentei se anexează documentele confirmative de achitare a contribuției de asigurare socială de stat pentru întreaga perioadă solicitată de desfășurare a activității în baza patentei de întreprinzător sau actele care confirmă scutirea de plata contribuției , precum și documentele ce confirmă statutul de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.
Se propune completarea punctului 26/1 cu următorul cuprins:
,,261. Beneficiarii protecției temporare au dreptul de a se asigura în mod individual achitând prima de asigurare obligatorie de asistență medicală la fel ca și cetățenii Republicii Moldova care achită prima de asigurare stabilită în sumă fixă, dacă tratatele internaționale nu prevăd altfel.”;

Troșcenco Octavain

23.01.2024, 12:49

Bună ziua, colegi!
Cu referire la proiect:
Se propune la pct. 3) Anexa nr. 1, lit. c) cu referire la completarea cu punctul 4 indice 1 textul „4 indice 1 . Adulții care traversează frontiera de stat în conformitate cu pct.4, pot beneficia doar de o singură intrare/ieșire din/spre Ucraina.” a se substitui cu textul „4 indice 1 . Adulții care traversează frontiera de stat în conformitate cu pct.4, pot beneficia doar de o singură intrare sau eșire în sau din Republica Moldova.”
Argumentarea:
barele din textul ”intrare/ieșire din/spre ” nu clarifică ideea autorului, or prin bară poate fi înțeles că se are în vedere o singură traversare - intrarea și ieșirea și nu aparte.
Totodată, se propune a se substitui cuvântul ”Ucraina” cu cuvântul ”Republica Moldova”, dat fiind faptul că vorbim de intrare sau ieșire în sau din Republica Moldova. Or, în formatul dat poate fi înțeles intrarea sau ieșirea în Ucraina nu din Republica Moldova, dar din, inclusiv, statele vecine ale Ucrainei (sau alte state prin aeroport) altele decât Republica Moldova.

O zi bună să aveți!!!
Cu respect, Octavian Troșcenco
Tel. 078880768
e-mail: octavian_troscenco@mail.ru


Troșcenco Octavain

25.01.2024, 22:25

Vă salut, sunt sigur că ați înțeles ideia propusă anterior, dar totuși se pare că și varianta propusă de mine nu clarifică clar norma, prin urmare se propune modificarea doar a pct. 4. după cum urmează: „4. Pe durata acțiunii prezentei hotărâri, cetățenilor ucraineni care vin direct din sau pleacă spre Ucraina, li se va autoriza trecere frontierei de stat a Republicii Moldova, doar o singură dată, în temeiul următoarele acte:...”

Cu respect, Octavian Troșcenco

Portalul a fost realizate cu sprijinul Programului USAID Conținutul paginii nu reflectă neapărat opinia Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională sau a Guvernului SUA. Serviciul electronic public "PARTICIP" se încadrează în strategia guvernamentală de implementare a guvernării electronice