ADAUGĂ SAU RĂSPUNDE LA COMENTARIU

1800 caractere


Adauga un fisier (doc, docx,xls,xlsx, pptx, pdf) Maxim 2 MB

Dutca Eduard

12.11.2021, 12:58

Buna ziua. Si eu ma alatur la parerile expuse aici, precum ca vinatoarea la rata si gisca trebuie deschisa deoarece sunt pasari migratoare si faptul ca nu va fi permis vinatul la ele nu va contribui in nici un fel la dezvoltarea fondului cinegetic a RM.
Un pas inainte ar fi accentul mai pronuntat pe combaterea braconajului, adevarata cauza de distrugerii faunei RM.
In speranta unei decizii corecte din partea Ministerului Mediului, cit si deschiderii cit mai curind a vinatorii in general.
Cu respect.

litovcenko serghei

11.11.2021, 22:41

Сколько себя помню в этой стране всегда были проблемы.. открытие охоты мимо не проходит .. каждый кто добирается до власти хочет показать свое Я !! Если министерство и хочет показать свое Я то пусть идет вместе с охотниками а не против них .. нас больше 15000 а это 15000 ртов которы раскажут свое негативное мнение о новом правительстве, еще 15000 слушателям и дальше сарафанное радио гдето и както интересы совпадут ..и где окажется рейтинг новой власти?? .. к чему вы ведете страну если мы внутри договориться не можем!! Все эти маневры с опросом а потом принятием решения затянутся до конца года чтоб так и не отктыть сезон ... как можно принимать такое бестолковое решение об непринятии квот на водоплавующую ?? Птица перелетная !!! Перелетная ... !!! Здесь много мозгов не надо смотрите и решайте свои конвенции ..дайте квоту и все давольны!! Это не заяц не фазан и не кобан которого нужно думать как приумножить ... надеюсь комуто эта писанина и будет интересна...

Grecu Serghei

11.11.2021, 10:30

Buna ziua.
D-Ministra nu faceti circ din statutul vinatoresc ca nu suntem noi vinatorii cei mai pacatosi sa va bateti joc in halul ista, hotaritiva problemele intre voi acolo sus dar noua deschidetine o data
Sizonul 2021-2022 de vinatoare complect cum a decurs si pina acum si cu rate si cu gîşte ca nus din ocolul d-voastra . merssy

Melinteanu Dorin

10.11.2021, 22:01

Sunteți cea mai intransparenta si incompetenta instituție a statului

Ciobanu Ion

10.11.2021, 20:18

Nu inteleg de ce nu este inclus ratele si gistele ele doar is migratoare. Includeti va rog ratele si gistele

Vînaga Corneliu

10.11.2021, 17:39

Bună ziua. Spuneți vă rog de ce la rubrica comentarii apare 0? oare eu nu mi-am expus părerea? sau asta special este așa făcut ca ulterior să se vehiculeză că nimeni nu și-a expus părerea. Oare asta este consultare publică transparentă?

constantin Bogdan

10.11.2021, 15:19

Stimati elaboranzi ai proiectului! Dupa studierea acestuia, mi-a facut o concluzie ca, bataia de joc a Ministerului fata de cei peste 14000 de vinatori din RM, continua, dupa tergiversarea intentionata a aprobarii/publicarii actelor ce permiteau deschiderea sezonului de vinatoare conform legii, in luna august a anului curent.
Anexez mai jos textul intreg al comentariului.
Multumesc anticipat!

Descarcă fișierul anexat

Railean Mihail

10.11.2021, 13:02

Bună ziua. Rog să fie ascultată și părerea mea precum și a colectivului de vânători din care fac parte, care sistematic urmărim evoluția viețuitoarelor și avem grijă de fauna RM. La momentul acutual se observă un surplus considerabil de rața de baltă și gâsca, respectiv colectivul nostru nu vede necesitatea de a interzice racoltarea acestor păsări pentru sezonul de vânătoare 2021-2022. Rog să fie făcute modificări în proiectul de Ordin care ar permite racoltarea acestor păsări, mulțumesc.

Vînaga Corneliu

10.11.2021, 12:36

Bună ziua. Proiectul Ordinului privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă,
pentru sezonul de vânătoare 2021-2022 este unul ERONAT, ori în acesta nu se regăsește permisiunea vînării păsărilor migratoare (rață, gîscă). Ce fel de conservare a faunei de interes cinegetic o au păsările migratoare pentru R.M., daca acestea nu se înmulțesc la noi și sunt vînate de toate țările europene fără interdicții (Rusia, Ucraina, Romînia etc.). Chiar și în Transnistria se vînează aceste specii iar în R.M. nu se permite. ÎN ORDINUL ÎN CAUZĂ URMEAZĂ A FI INTRODUSE ȘI VÎNAREA păsărilor acvatice migratoare RAȚE și GÎȘTE.

Ostapenco Ion

10.11.2021, 11:57

Buna ziua.Rog sa fie stabilite si cotele la rata si gisca salbatica.Sunt specii migratoare,de-a cea se pot viba liber in ori si ce tara.

Andronic Alexandru

10.11.2021, 11:48

Consider ca ar trebui obligatoriu de deschis sezonul de vinatoare si la pasari doarece: 1. Vinatorii au achitat taxe. 2. Pasarile sunt migratoare tarile vecine vineaza, noi nu, asta nu ar fi corect fata de vinatori. 3. In mod normal nu vad nici un impiediment pentru a nu permite vinatul la pasari mai corect rata si gisca. Consider ca ar trebui de luat o decizie cit mai rapida si mai corecta pentru clarificarea situatiei create.

Ion Negara

10.11.2021, 11:38

Vînătoare trebuie deschisă din mai multe motive : 1 vinatorii nu sunt braconieri , vinatorii lupta cu ei , 2 pentru iesirea la sezunul de vinatoare fiecare membru achita o suma care contribuie la creșterea populației de fazani cumpărați tot din acesti bani , 3 vinatoare este mai mault un hobby o placere la natură , 4 fiecare partită de vinatoare la fazan la mistreț sunt achitate si mai des nu se vineaza nimic iar banii nu iti sunt reîntorsi. Referitor la vinatul la specii ca rata sălbatică sau gisca acestea sunt migratoare adica acestea migreaza din alte țări si nu cred ca este o problema de încetat vinatul la rata luând în considerare faptul ca in țările vecine si altele vinatul este deschis. Un alt motiv de a deschide vinatul este numarul mare de vulpi si mai actual numarul mare de șacali care s-au înmulțit pe teritoriul RM . Vinatul nu e braconaj !!!!!

Zaharia Victor

10.11.2021, 10:55

Nu înțeleg, D-na ministru , a hotărât sa refacă populația mondiala a migratoarelor, din contul vânatului pe Ter.Rep. Moldova ? Alo , in ce baza luați hotărârile , care sunt actele normative ? Preponderent se vânează rata , gasca locală , care nu a migrat . Nu v-a numit nimeni in funcții pentru a face abuz de putere , ci , sa reglementați in baza actelor ,studiilor , făcute de oamenii din teren , care sunt in permanenta legătura cu mediul și fauna, dar nu voi , care nu ati mișcat fundul din scaunele comode , fabricate și achitate de noi.
Conducerea SVP , unde este plângerea colectivă penală pentru abuz in serviciu și abuz de putere ???????
Oare nu va pare ca cineva înghite fonduri pentru o lupta cu vânătorii ????

Bodiu Dorin

10.11.2021, 10:33

Buna ziua.
Consider ca este lipsit de logica sa nu se permită vânat la pasare migratoare precum rata și gisca.

Леонид Puscasu

10.11.2021, 07:49

Suntem bucurosi ca in sfirsit ne apropiem de un final pozitiv . Dupa parerea mea vinatoarea la hulub gulerat trebue inlocuita cu vinatoarea la pasari :rata , gisca ,culici . Rata locala salbatica a migrat , in locul e i avenit rata migratoare de la nord si se poate de vinat fara a provoca vre-n prejudiciu faunei locale in limita lejislatiei . La noi vinatoarea la rate este cea mai raspindita , de aceea nu e binevenit sa-l lipsim pe vinator de aceasta vinatoare . Nici odata la noi nu a fost interzisa vinatoarea la rate , de acord sa fie descisa mai tirziu ( la pasarea migratoare ) dar sa nu fie interzisa ,personal ca vinator cu staj mare nu vad sensul interzicerii...

Gradinaru Sergiu

10.11.2021, 07:34

Dupa situatia care sa creat anul acesta cu deschiderea sezonului de vinatoare,anlizind cotele de recoltare pe care le propuneti,este straniu de ce nu sunt cote pantru rata si gisca,la moment putem practica vinatoarea la pasarile de balta si mai putin la porumbelul gulerat,afara se asteapta temperaturi sub zero grade,porumbelul migreaza mai degraba,care este sensul?Rata si gisca in ultimii ani sa marit efectivul,in afara de faptul ca se inmulteste si la noi in tara,avem si migratia de toamna,in baza la ce argumente sa decis de a nu deschide vinatoarea la pasarile de balta.E straniu......

Tataru Ilie

09.11.2021, 21:44

Bună ziua, din care considerente a fost exclusă vânătoarea la păsările migratoare (gîscă, rață )? Vânatul acestor specii nu poate aduce o careva daună la fondul cinegetic al RM, odată ce acestea sunt in migrare iar pe teritoriul RM doar se hrănesc. Respectiv se consideră oportun și aș spune necesar includerea acestora în ordinul respectiv cu păstrarea cotelor de recoltare, spre exemplu, din anii precedenți. Unul din argumente ar mai fi si faptul ca în țările vecine vânatul la aceste categorii este permis.

Oleg Popusoi

09.11.2021, 19:42

As sustine ca proiectu nu este corect si nu este intocmit pina la capat ..... Unde este rubrica cu pasarile migratoate

Popovici Stefan

09.11.2021, 14:34

Am onoarea să vă salut și doresc să mă expun referitor la faptul de iresponsabilitatea totală a organelor de resort și în special al Ministerului Mediului, care pînă în ziua de astăzi își bate joc la direct spus de 15000 de oameni responsabili, iubitori de natură și cultură vînătorească, (potențiali apărători ai R. Moldova), care prin contribuțiile aduse financiare cît și personale aduc un aport esențial de dezvoltare a fondului cinegetic.
Referitor la cote, am observat lipsa păsărilor acvatice migratoare „Rațe, gîște”. Rog să fie introduse în cotele de recoltă, mulți vînători nu participă la alte vînători, dar au ca preferință doar vînatul păsărilor acvatice menționate, respectiv este necesar de adus un echilibru în acest sens.
Vă mulțumesc pentru dreptul la opinie acordat și rog să fie deschis sezonul de vînătoare mult așteptat.

Tacu Grigore

09.11.2021, 14:05

Este necesar de introdus cotele si pentru vinatul pasarilor acvatice calatoare (Giste, Rate, salbatice), deoarece conform proiectului nu au fost incluse in cotele de recoltare, totodata este de mentionat ca aceste pasari migratoare in aceasta perioada a anului se afla temporar pe teritoriul RM si in zonele acvatice si pot cauza daune culturilor agricole cultivate in perioada respectiva. (Griu, Orz, ect.)
Solicitam reactia promta a Ministerului Mediului si deschiderea cit mai rapida a sezonului de vinatoare.
Multumesc.

Cubota Vitalie

09.11.2021, 10:23

Eu nu sunt vinator ,dar am in posesie in jur de 80sote de livada de abricos.
Toamna prelucrez si vopsesc copacii impotriva la IEPURI salbateci ca sa nu mii roada, am incercat tot felul de vopseli tot una mii strica.
Ca sa fiu mai precis pe un lot am 200 copaci, in iarna anului 2020 meau ros 126 de copaci din care 84 am fost nevoit sai inlocuesc Chear in primavara, restul au ramas bolnavi.
Livada se afla 7Km dela Balti, drumul care duce spre Falesti. Sunt foarte multi Iepuri,fac foarte multe stricaciuni ROG sa mariti CVOTA de vinatoare in partile noastre pentruca iepurii salbatici ne fac foarte multe stricaciuni.
Multumesc pentru intelegere!

Anatoli Scacodub

09.11.2021, 09:25

Bună ziua. În proiect nu sunt indicate cotele de recoltare a răților și gîstelor. Aceste specii sunt migratoare și in mod obligatoriu cotele lor de recoltare trebuie incluse în Anexa Nr.1 a Proiectului.

Cu respect,
A.Scacodub
membrul AVSP RM

Glavitkii Ruslan

09.11.2021, 01:59

Am o întrebare: de ce ați inclus în cotele de recoltă porumbel care a zburat demult, dar nu a inclus rața? La urma urmei, sunt o mulțime de rațe pe lacuri. Și aceasta este una dintre cele mai interesante vânătoare.

GABRIEL CALIN

08.11.2021, 18:07

In proiect lipsesc cu desăvârșire păsările migratoare - rața și gâsca. Având in vedere ca atât in Ucraina cât și in România, inclusiv in zona temporar necontrolata din stânga Nistrului vânătoarea la aceste specii e permisă, care este sensul sa nu permitem același lucru pe teritoriul nostru? E vorba de păsări migratoare. Aici se mai adaugă faptul ca o o buna parte din vânători așteaptă anume acest tip de vânătoare.

VLADIMR Holodnic

08.11.2021, 16:43

Va di verificat dar nu luat in sama

VLADIMR Holodnic

08.11.2021, 16:42

Da la rate si giste din ce cauza no deshideti? Sunt pasari migratoare nui juctificat refuzul.

Portalul a fost realizate cu sprijinul Programului USAID Conținutul paginii nu reflectă neapărat opinia Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională sau a Guvernului SUA. Serviciul electronic public "PARTICIP" se încadrează în strategia guvernamentală de implementare a guvernării electronice