ADAUGĂ SAU RĂSPUNDE LA COMENTARIU

1800 caractere


Adauga un fisier (doc, docx,xls,xlsx, pptx, pdf) Maxim 2 MB

BADANEU SERGHEI

12.10.2021, 12:24

Articolul 39. Contorizarea netă a energiei electrice din surse regenerabile din Legea 10/26.02.2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, ofera posibilitatea la zi de a monta instalatii de generare a energiei electrice pentru puteri mai mici decit 10 kW.
Doar ca in cazul dat, aceste persoane fizice sau agenti economici, nu pot comercializa energia electrica. Insa, ei pot beneficia de mecanismul Contorizare Neta.
Prin urmare, cadrul legal existent, faciliteaza in proportie de 100 % solicitarea DVS

Evgheni Camenscic

10.10.2021, 10:28

Promovarea energiei regenerabile este un aspect indiscutabil, care trebuie să fie susținut de către stat.
Totodată, trebuie de ținut cont de aspecte economice și sociale. În acest proiect au fost analizate numai aspecte tarifare și creșterea posibilă a tarifului în timp.
Pentru panourile fotovoltaice nu a fost efectuată analiza comparativă între instalații cu capacitate mică și intalații cu capacitate mare. Unicul aspect analizat - eficiența economică a investiției, care nu arată tablou întreg.
De exemplu, mai multe analize arată, că panourile fotovoltaice de capacitate mică (roof top solar) crează cu mult mai multe locuri de muncă, decât instalații de mare capacitate(cu zece sau chiar 30 de ori mai mult):
- https://www.renewableenergyworld.com/solar/there-are-30-times-more-jobs-created-from-rooftop-solar-vs-utility-scale-solar-utility-filing-says/#gref
- https://www.freeingenergy.com/small-scale-solar-installations-create-10-times-more-jobs-per-megawatt-than-utility-scale-solar/

De aceea, se propune:
- întroducerea amendamentului la lege 136, art.34, lit.b): ]n loc de la "10kW" de schimbat la "3 kW". Aceasta este logic, pentru că persoane fizice în mare parte nu au bani sau suprafața necesară pentru instalarea panourilor fotovoltaice cu capacitate de >10 kW. Capacitatea medie pentru gospodarii este în jur de 5 kW.
- Prioritizarea capacităților pentru gospodarii casnice și IMM fața de cele industriale (utility scale).
În așa mod, guvernul va putea să creeze mai multe oportunități pentru crearea locurilor de muncă în acest domeniu

Descarcă fișierul anexat

Portalul a fost realizate cu sprijinul Programului USAID Conținutul paginii nu reflectă neapărat opinia Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională sau a Guvernului SUA. Serviciul electronic public "PARTICIP" se încadrează în strategia guvernamentală de implementare a guvernării electronice