ADAUGĂ SAU RĂSPUNDE LA COMENTARIU

1800 caractere


Adauga un fisier (doc, docx,xls,xlsx, pptx, pdf) Maxim 2 MB

Cislita gimnaziul

29.12.2020, 19:49

Ne bucurăm de faptul că suntem solicitaţi pentru a ne da cu părerea şi propunerile, dar indignarea se manifestă în final.Cu adevărat propunem ca norma didactică să fie redusă.Să se ţină cont de faptul că muncim dublu în comparaţie cu remuerarea.Şi într+un final să se ia măsuri cu biurocrația , care ne fură cel mai mult timp.

Lapicus Tatiana

29.12.2020, 17:54

IP Gimnaziul Gura Bîcului, r.Anenii Noi. Calcularea timpului de muncă după norma didactică 18 ore este subiectivă, deoarece nu toate cadrele didactice au același număr de ore. Fiecare cadru didactic în dependență de specificul disciplinei școlare are nevoie de un număr individual de ore pentru activități de pregătire întru realizarea procesului educațional. Metodologia privind repartizarea timpului de muncă a personalului didactic din instituțiile de învățământ are caracter de propunere a structurii estimative a timpului de muncă atât pe durata semestrelor cât și pe durata vacanței.
Oricum sarcina de structurare a timpului de muncă a cadrelor didactice revine angajatorului, reeșind din obligațiile funcționale și planul managerial al instituției și ar fi binevenit ca să se țină cont de decizia cadrului didactic, în mod prioritar, întru evitarea suprasolicitării.

a Educației și Științei Federația Sindicală

29.12.2020, 14:15

Propunerile Federației Sindicale a Educației și Științei la Proiectul Metodologiei privind repartizarea timpului de muncă a personalului didactic din instituțiile de învățământ general.

1. În punctul 1 cifra „14” se fie înlocuită cu „16, în punctul 17”, cifrele „2016 – 2020”, respectiv, cu „2021-2025”;
2. Punctul 17 și punctul18 să se comaseze;
3. Punctul 5,6, 7 din Anexa nr.1, punctul 4, 5, 6 din Anexa nr.2, în compartimentul- locul/ forma desfășurării - să se expună în următoarea redacție: „La decizia cadrului didactic şi a angajatorului”. Astfel, va fi asigurat dreptul cadrului didactic de a alege locul şi forma de pregătire a activităților didactice şi se va elimina presiunea angajatorului vizând prezența obligatorie a personalului didactic în instituție pe parcursul a 35 de ore săptămânale.
4. În punctul 26, ultima propoziție să fie omisă. Conform art.267, alin.(6) din Codul muncii al RM cumularzii beneficiază de aceleași drepturi şi garanții ca şi ceilalți salariați din unitate.

Cernetchi Angela

29.12.2020, 12:04

Gimnaziul Gîrbova, Ocnița.
Activitățile de consiliere a copiilor, elevilor și părinților în probleme de psihologie-pedagogie, atât de necesare timpului în care activăm, de estimat pînă la 20 la sută. Pct.11
Reducerea normei didactice de la 18 ore la 14 ore e o necesitate, solicitată de cadrele didactice de mai mult timp. Astfel am putea desfășura o muncă mai eficientă, evitând surmenajul. Dar cum rezolvăm problema lipsei cadrelor didactice?

leuca liliana

28.12.2020, 16:07

Cum ar fi posibil de realizat punctele 9,10,11,12 din Metodoilogie pentru cadrele didactice cu 1,5 salarii de funcție?

Triboi Tatiana

28.12.2020, 14:33

IP Gimnaziul ,,Valeriu Dumbravă", Cioreşti
-Ar fi de dorit de a se elabora o anexă la Metodologia privind repartizarea timpului de muncă a personalului didactic din instituţiile de învăţământ general,pentru personalul didactic ce activează prin cumul şi depăşeşte
0,5 norme didactice.
-De căutat posibilităţi de reducere a normei didactice de la 18 ore la 14 ore,în scopul evitării surmenajului psiho-emoţional al cadrelor didactice.

Svetlana Ciubotaru

28.12.2020, 14:27

Din orele de muncă directe la clasă sau conform funcției de conducere suntem nevoiți să prezentăm informații urgente către organ local sau republican. Cd lucrează și până la 17:00 pentru a doua zi, și zilele de odihnă. Dar de sărbători nu mai vorbim mai ales la sf. de semestre și an școlar. Peste program lucrăm. Orele nu sunt calculate exact, e relativ...(((

Corina Ciubotaru

28.12.2020, 13:55

0 din 5 1 voturi

Documentul cum a rămas așa ca o recomandare și ghidare, probabil așa și v-a rămâne. Nr. de ore care muncește un cd nu este măsurabilă exact... Nu toate cadrele didactice au același număr de ore academice. În plus, din lipsa de specialiști pe discipline școlare, sunt peste normă cd cu ore. Calcularea orelor de muncă mai ales după ore este subiectivă. Deoarece, fiecare are nevoie individual de un nr. de ore (specificul disciplinei școlare, nr. de elevi, elevi cu cerințe ed. speciale/fără cerințe educ. speciale, etc.). De exemplu, psihologii școlari au 18 ore directe cu elevii și 17 metodice (unde intra act. cu părinții, cd). Dar pentru a se pregăti un psiholog școlar de o activitate de psihoprofilaxie (de exemplu , de la 45 minute până la 2 -3 ore materiale, resurse, structurare etc.)-pentru o singură activitate. La fel și cd de sprijin, logopedul și alți specialiști.

Morenii Noi IP

28.12.2020, 13:29

1. Din cauza lipsei de cadre didactice pedagogii sunt foarte încărcați cu ore și nu au timp suficient pentru pregătirea de ore.
2. Să se ceară mai puțină biurocrație de la cadrele didactice.

Moraru Raisa

24.12.2020, 14:19

Bună ziua !
S-ar solicita o altfel de abordare la următoarea informație. Dat fiind faptul , că nu toate cadrele au același număr de ore academice , atunci și timpul aflării la locul de muncă în afara orelor trebuie stabilit obiectiv .

Portalul a fost realizate cu sprijinul Programului USAID Conținutul paginii nu reflectă neapărat opinia Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională sau a Guvernului SUA. Serviciul electronic public "PARTICIP" se încadrează în strategia guvernamentală de implementare a guvernării electronice