ADAUGĂ SAU RĂSPUNDE LA COMENTARIU

1800 caractere


Adauga un fisier (doc, docx,xls,xlsx, pptx, pdf) Maxim 2 MB

Cultural Independent Coalitia Sectorului

25.07.2020, 13:28

Recomandări privind modificarea Hotărârii Guvernului cu privire la modul de finanțare din bugetul de stat a proiectelor culturale desfășurate de organizațiile necomerciale nr. 503/2019

3. La punctul 20, să se înlocuiască sintagma 80% cu 90% și să se adauge înainte cuvântul „maximum”, iar sintagma 20% să fie înlocuită cu sintagma 10%, înaintea căruia să fie pus „minimum”; ( pentru ca să încurajați participarea organizațiilor mici)

4) Punctul 22 să aibă următorul cuprins:
„22. Proiectele depuse pentru fiecare arie tematică în parte sînt evaluate de cîte trei membri din comisia de experţi, dintre care unul este reprezentant al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, şi doi reprezentanți ai societății civile, conform grilei de evaluare specificate în anexa nr.6.”

5) Se completează cu un nou punct, punctul 231 cu următorul cuprins:
„231. Proiectele câștigătoare se stabilesc prin punctajele obținute, în descreștere: de la 100 pînă la epuizarea bugetului stabilit pentru fiecare arie tematică în parte.

24. MECC să elaboreze o grilă de evaluare și să publice rezultatele concursului împreună cu punctajul acumulat de toate proiectele depuse la concurs, iar la solicitare, să transmită procesele verbale ale evaluatorilor cu argumentele de clarificare privind acordarea punctajelor.

9) Anexa nr. 9 se modifică după cum urmează:
Aria tematică „Proiecte de tip festival” și cele trei criterii de descriere pentru aceasta vor fi îmbunătățite. Proiectele de tip festival sunt necesare pentru lucrul cu publicul și dezvoltarea lui, și pentru promovare producțiilor artistice deja realizate în cadrul celorlaltor arii tematice. Majoritatea ariilor tematice (arte vizuale, artele spectacolului, muzică, educație prin cultură, cultură scrisă) trebuiesc create pentru a încuraja și susține cercetarea și producția artistică nouă, pe când proiectele de tip Festival trebuiesc susținute pentru a facilita distribuția noilor lucrări create și pentru a dezvolta publicul. Ar fi o competiție inechitabilă, dacă proiectele de tip Festival ar fi evaluate alături de proiecte ce vor încuraja producția artistică. Proiectele de tip Festival trebuiesc să concureze cu alte proiecte de același tip (Festival). O recomandare ar fi ca să fie creat un ghid ce ar explica ariile tematice și tipurile de proiecte admise la concurs și criteriile de eligibilitate pentru fiecare arie tematică / tip de proiect.
De asemenea, cuantumul alocat pentru proiecte de tip Festival ar trebui să fie de până la 50% din plafonul maxim acoperit din fondurile publice, pentru că festivalurile au un mecanism de acumulare de bani (vânzări bilete, sponsorizări etc.), asigură o vizibilitate mai mare și pot atrage mai ușor investiții din mai multe surse.
”Publicațiile periodice care abordează tematici culturale”, inclusiv târgurile de carte și alte evenimente de promovare a cărții se vor exclude din aria tematică „Cultura scrisă” (care trebuie să încurajeze producții noi în domeniul culturii scrise). Pentru publicații periodice există program de granturi aparte - cel pentru proiecte editoriale.
Aria tematică „Patrimoniu Cultural” se va exclude din spectrul de proiecte finanțate în cadrul acestui program (care satisface doar 30% din numărul proiectelor depuse), dat fiind faptul că este obligația MECC să asigure salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural material și imaterial și nu e corect să delege aceste responsabilități societății civile, din contul unui buget și așa redus pentru proiecte ce ar încuraja producții noi. Proiecte de promovare a patrimoniului cultural pot fi incluse la celelalte 2 arii tematice: „educație prin cultură” și proiecte de tip Festival.

De asemenea, venim cu următoarele recomandări care nu au fost puse în discuție și de care nu s-a ținut cont până acum:
sa fie posibila finanțarea unor proiecte (programe) multianuale (pînă la 3 ani), care sa treacă dincolo de logica unor proiecte scurte - suportul de obicei este pentru 2-3 ani (reînnoit anual în baza unui raport anual).
co-finantarea oferita de ONG-uri sa fie de maximum 10%, și să fie posibilă sub forma și altor contribuții decât cea monetară (spații, echipament, munca de voluntariat care sunt puse la dispoziție de ONG-uri)
Să existe o procedură clară pentru contestații cu posibilitatea de a solicita procesele verbale ale evaluatorilor
Să existe 2 sesiuni de finanțare (septembrie și martie)
anual sa creasca suma bugetului alocata pentru proiectele din sfera culturii
sa fie elaborat un ghid al finanțatorului, în care sa fie trecute atat obiectivele programului de finanțare și procedura de depunere a unei aplicații, cât și metodele de raportare (în special cele financiare si limitele existente pentru diferite categorii de plăți - ne-am confruntat deseori cu diverse restricții la efectuarea plăților)
7. susținerea primara (structurala) a organizațiilor non-guvernamentale (chirie birou, spații pentru evenimente, echipament, salarii), care sa le permita sa se dezvolte și să se stabilească - se cere de creat un Fond aparte pentru asta, iar suportul de obicei este pentru 3 ani (reînnoit anual în baza unui raport anual), asta dacă ne dorim o participare activă a organizațiilor din Republica Moldova la proiectele Europei Creative și altor programe internaționale de finanțare în viitor.

Portalul a fost realizate cu sprijinul Programului USAID Conținutul paginii nu reflectă neapărat opinia Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională sau a Guvernului SUA. Serviciul electronic public "PARTICIP" se încadrează în strategia guvernamentală de implementare a guvernării electronice