ADAUGĂ SAU RĂSPUNDE LA COMENTARIU

1800 caractere


Adauga un fisier (doc, docx,xls,xlsx, pptx, pdf) Maxim 2 MB

chibcalo nina

24.02.2020, 08:43

O înstituție bugetară devenind fondatorul ai noastrei Întreprinderi Municipale (în continuare ÎM) a transmis în gestiune economică anumite mijloace fixe.
Aceste mijloace fixe ÎM le-a primit în propriul bilanț și le-a contabilizat ca datorie față de fondatori. Calculul amortizării se efectuează lunar și din acest motiv, valoarea de bilanț a acestor mijloace fixe se diminuează în fiecare an, însă suma datoriei rămîne constantă.
Mecanismul casării pentru astfel de datorii este reflectat în SNC “CAPITAL PROPRIU ŞI DATORII” la art.65. „Datoriile privind bunurile primite în gestiune economică apar în cazul primirii bunurilor de la alte entităţi (fondatori, organele administraţiei publice) în gestiune temporară şi se contabilizează ca majorare concomitentă a activelor şi a datoriilor.Datoriile privind bunurile primite în gestiune economică se diminuează la returnarea activelor sau la recuperarea valorii acestora prin numerar sau altă formă de compensare. Returnarea activelor sau compensarea valorii lor se contabilizează ca diminuare concomitentă a datoriilor pe termen lung sau curente şi a valorii contabile a activelor returnate sau a numerarului. În cazul în care valoarea contabilă a activelor returnate este mai mică decît suma datoriilor, diferenţa se contabilizează ca diminuare a datoriilor şi majorare a veniturilor curente sau a capitalului social”.
ÎM încă mulți ani va continua calculul amortizării și anual va atribui suma menționată la cheltuielile perioadei de gestiune, iar în cazul returnării mijloacelor fixe fondatorului, va fi nevoită de a recunoaște imediat o sumă majoră a venitului din motivul că la momentul returnării valoarea restantă din bilanț va fi minimă ori chiar nulă.
Luînd în considerație prevederile SNC “PREZENTAREA SITUAŢIILOR FINANCIARE” art.82. „Veniturile şi cheltuielile aferente aceloraşi operaţiuni economice se reflectă în situaţia de profit şi pierdere în aceiaşi perioadă de gestiune (de exemplu, valoarea contabilă a bunurilor vîndute şi valoarea de vînzare a acestora se recunosc concomitent în aceiaşi perioadă de gestiune)”, considerăm a fi logic ca fondatorul să ia decizia privind diminuarea datoriei în limitele sumei calculate a amortizării pentru fiecare an curent.
Rugăm să fie examinată această oportunitate.

Portalul a fost realizate cu sprijinul Programului USAID Conținutul paginii nu reflectă neapărat opinia Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională sau a Guvernului SUA. Serviciul electronic public "PARTICIP" se încadrează în strategia guvernamentală de implementare a guvernării electronice