ADAUGĂ SAU RĂSPUNDE LA COMENTARIU

1800 caractere


Adauga un fisier (doc, docx,xls,xlsx, pptx, pdf) Maxim 2 MB

Ciobotaru Valerian

01.08.2019, 14:25

Valerian Ciobotaru, dr. în geologie, Director adjunct, Institutul de Geologie și Seismologie, MECC

Ciobotaru Valerian

01.08.2019, 14:23

1. Proiectul „Instrucne cu privire la clasificarea rezervelor exploatabile și resurselor de ape subterane potabile, tehnice și minerale” necesită modicări. Conform prevederilor acestei Instrucțiuni nu este clară atribuirea rezervelor la una din categoriile prevăzute. Este necesar de a nominaliza concret prin noțiuni și terminologii utilizate în practica hidrogeologică, evitând fraze cu conținut general.
Nu este clară definiția „rezerve exploatabile de ape subterane”.
Recomandăm de a elabora o altă variantă a Instrucțiunii, avănd în calitate de miodel «Инструкция по применению классификации эксплуатационных запасов подземных вод к месторождениям питьевых и технических вод», Москва, 1985, составленной Государственной Комиссией по запасам полезных ископаемых СССР(ГКЗ СССР)

2. Referitor la „Instrucține cu privire la clasificarea zăcămintelor și resurselor prognozate de substanțe minerale utile solide”

În locul Capitolului II s-ar putea aduce doar trimitere la Instrucțiunile privind clasificarea rezervelor.

În punctul 23. 1) „...sau o mare parte ...” – noțiune indefinită care ar putea aduce interpretări. Poate mai bine de notificat: 1) asigurarea posibilității atribuirii volumului total al rezevelor, sau care depășește 75% din acesta, la categoria C2 ?

Poate este cazul ca pentru zăcămintele mari, cu componenți utili diversificați, cu parametri morfologici instabili (diferite grosimi necomesurabile, distribuirea cantitativă și calitativă în cadrul zăcămîntului, distribuirea sorturilor industriale ale substanțelor care ar putea fi valorivicate imediat etc, de a introduce calcularea rezervelor prin metoda blocurilor, avînd la bază criteriile menționate mai sus?

Portalul a fost realizate cu sprijinul Programului USAID Conținutul paginii nu reflectă neapărat opinia Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională sau a Guvernului SUA. Serviciul electronic public "PARTICIP" se încadrează în strategia guvernamentală de implementare a guvernării electronice