ADAUGĂ SAU RĂSPUNDE LA COMENTARIU

1800 caractere


Adauga un fisier (doc, docx,xls,xlsx, pptx, pdf) Maxim 2 MB

Tighineanu Natalia

02.04.2019, 14:40

Direcția asistență socială și protecția familiei mun.Bălţi la examinarea proiectului Hotărîrii Guvernului ”Pentru modificarea Hotărîrii Guvernului nr. 1413 din 27.12.2016 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire și plată a compensației pentru serviciile de transport”, susține redactarea Regulamentului în redacţia dată.
Concomitent, reieşind din competenţă și experiența practică, conducîndu-ne de legislația națională și internațională în vigoare (prevederile Convenției ONU, Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități nr. 60/2012, HG pentru aprobarea Regulamentului privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de pensii și alocațiilor sociale de stat nr. 929 din 15.08.2006, etc.) și întru asigurarea dreptului la plata compensației propunem completarea/modificarea actului sus menționat sau concretizarea următoarelor momente:
a) cap. V, pun. 15 a se modifica după cum urmează: ”În cazul apariției dreptului la compensație, aceasta se stabilește din luna apariției acestui drept, cu condiția prezentării documentelor necesare în termen de 60 de zile calendaristice de la data raportului Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă. În caz contrar, compensația se stabilește din luna prezentării documentelor necesare.”
Reiterăm, că în multiple cazuri plata compensației pentru servicii de transport se stabilește din luna adresării* beneficiarului către DASPF, deoarece au fost încălcați termenii stabiliți – 60 de zile, care sunt aprobate pentru prezentarea actelor privind plata sus menționată, fapt ce nu se i-a în considerare data raportului**. Avem în vedere că 60 de zile din data*** au expirat la data de 07.01.2019 pe cînd raportul CNDDCM nu a fost înregistrat, iar persoana a primit actele prin ÎS ”Poșta Moldovei” după data** raportului. Ca rezultat, beneficiarul, cu regret, pierde dreptul stabilirii plății compensației din luna*** apariției dreptului la plata dată. Important, este că în aceste situații termenii sunt încălcați nu din vina beneficiarului.
Exemplu:
- raportul CNDDCM din data de nr. XX din 29.01.2019**,
- determinarea gradului de dizabilitate Primar/Secundar
de la 20.11.2018 pînă la 29.01.2019;
- gradul de dizabilitate a fost stabilit pentru perioada
de la 09.11.2018*** pînă la 01.12.2019;
- adresarea beneficiarului la DASPF la data de 12.02.2019* cu întrebarea de stabilire/achitare a plăți compensației în cazul stabilirii/reconfirmării gradului de dizabilitate.

Portalul a fost realizate cu sprijinul Programului USAID Conținutul paginii nu reflectă neapărat opinia Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională sau a Guvernului SUA. Serviciul electronic public "PARTICIP" se încadrează în strategia guvernamentală de implementare a guvernării electronice