ADAUGĂ SAU RĂSPUNDE LA COMENTARIU

1800 caractere


Adauga un fisier (doc, docx,xls,xlsx, pptx, pdf) Maxim 2 MB

din sectorul agroalimentar asociatia contabililor

21.02.2019, 14:52

Membrii A. O. „Asociația contabililor din sectorul Agroalimentar din Republica Moldova” în colaborare cu membrii catedrei Contabilitate din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova, comunică următoarele opinii cu privire la documentul primar „Avizul de însoțire a mărfii":
1. Dublarea denumirii indicatorilor documentului primar „Avizul de însoțire a mărfii" contravine prevederilor Legii contabilităţii si raportării financiare nr. 287 din 15 decembrie 2017 (în continuare - LCRF nr. 287), în conformitate cu care:
• contabilitatea se ţine în limba română şi în monedă naţională [articolul 7, alineatul (1)];
• întocmirea documentelor primare constituie elementul de bază al ciclului contabil [articolul 10, alineatul (1), litera (a)];
2. Denumirea documentului trebuie să fie la o formă nehotărâtă fără articulare, deci, expusă în următoarea redacție „ Aviz de însoțire a mărfii”.
3. De exclus cuvântul „active” din conținutul textual al documentului și a explicațiilor cu privire la completarea acestuia (coloana 8.4, rubrica „Mențiuni speciale”, rândurile 11, 12, 13 și 14), deoarece:
• în primul rând, orice activ cade sub incidența denumirii „marfă”;
• în al doilea rând, contravine denumirii formularului în cauză.
4. De înlocuit în conținutul textual al documentului și a explicațiilor cu privire la completarea acestuia sintagmele „menire” și „transfer” respectiv în „destinație” și „expediere”
5. De redenumit rubrica „Mențiuni speciale” în „Destinații speciale”.
6. De suplinit sintagma prelucrare prin bară cu „procesare” deoarece sunt procese diferite. În așa mod cazurile “Pentru prelucrare la terţi” și „Returnare de la terţi după procesare” obțin denumirile:
• pentru prelucrare la terţi – „Pentru prelucrare/procesare la terţi”;
• returnare de la terţi după procesare – „Returnare de la terţi după prelucrare/procesare”.
7. Potrivit explicațiilor cu privire la completarea formularului în cauză în rubrica „Mențiuni speciale” prevede marcarea cu semnul ✓ a cazului “Pentru prelucrare la terţi” la expedierii valorilor materiale trimise pentru prelucrare/procesare la terţi şi returnării acestora după prelucrare/procesare. În această ordine de idei se necesită specificarea cazurilor date pentru a avea posibilitatea bifării.
5. Cu scopul sporirii accesibilității de prelucrare computerizată a informației conținute în acest formular considerăm că ar fi logic de specificat toate cazurile de eliberare a documentului dat cu scopul selectării și marcării ulterioare cu semnul ✓ a destinației necesare, de exemplu:
Însoţirea mărfurilor pe timpul transportării acesteia
✓ Transmiterea pentru prelucrare/procesare la terţi
Returnarea de la terţi după prelucrare/procesare
Livrarea regulată pe parcursul unei perioade de gestiune a mărfurilor impozabile cu TVA cu drept de deducere până la întocmirea facturii fiscale, conform prevederilor art.1171, alineatul (2) al Codului fiscal
Livrarea mărfurilor scutite de TVA cu drept de deducere până la întocmirea facturii fiscale, conform prevederilor art.1171 al Codului fiscal
Livrarea mărfurilor scutite de TVA fără drept de deducere cu emiterea ulterioară a facturii fiscale
Livrarea mărfurilor de către entităţile ce nu deţin statut de plătitor al TVA, cu emiterea ulterioară a facturii fiscale
Etc.
6. Denumirea rubricii 1 „Furnizor” trebuie completată prin bară cu sintagma „Expeditor” prin analogie cu rubrica 2 (Cumpărător/Beneficiar). Deci denumirea rubricii în cauză trebuie expusă în următoarea redacție: „Furnizor/Expeditor”.
7. Denumirea coloanei 8.1 necesită modificare. Deci coloana în cauză trebuie denumită „Nr. crt.”, ceea ce înseamnă „numărul curent”.
8. De racordat denumirea coloanei 8.3 cu prevederile LCRF nr. 287 [articolul 11, alineatul (7), lit. (f)], potrivit cărora coloana în cauză trebuie denumită „Etalon cantitativ”.
9. În coloana 8.9 „Masa brută, tone” trebuie utilizat etalonul cantitativ „kilograme (kg)”. Ca urmare, coloana în cauză obține denumirea „Masa brută, kilograme (kg)”.
10. Din conținutul punctului 2 al explicațiilor privind completarea formularului în cauză de exclus ultimul alineat, deoarece acesta repetă destinația documentului în cauză.
11. Solicităm introducerea modificărilor în set, începând cu data de 1 ianuarie și nu pe parcursul exercițiului financiar, deoarece implicațiile singulare pe parcursul exercițiului financiar rezumă costuri financiare suplimentare de ajustare a programelor aplicative de prelucrare a informației contabile.
Președintele A.O. ACA RM, Tatiana TAPU

Portalul a fost realizate cu sprijinul Programului USAID Conținutul paginii nu reflectă neapărat opinia Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională sau a Guvernului SUA. Serviciul electronic public "PARTICIP" se încadrează în strategia guvernamentală de implementare a guvernării electronice