ADAUGĂ SAU RĂSPUNDE LA COMENTARIU

1800 caractere


Adauga un fisier (doc, docx,xls,xlsx, pptx, pdf) Maxim 2 MB

Тромбицкий Илья

09.02.2018, 21:55

Ilia Trombițki, Eco-TIRAS, 069121726; ilyatrom@mail.ru

Comentariile la proiectul de lege “Cu privire la organizațiile necomerciale”


Art. 18(3) – prima propoziție se formula: (3) Organul suprem de conducere se convoacă în şedinţă ordinară cel puţin o dată în cinci ani, în modul prevăzut de statut.

Explicație – unele organizații (internaționale, cu membrii din diferite țări) nu au posibilitate tehnică și necesitate de a întîlni în fiecare an.

Se prevede organizarea ședințelor Organului suptem și votarea prin Internet (skype etc.).

Art. 18(4) Quorumul tot trebuie să fie stabilit în statut și nu prin legea. In multe asociatii internationale quorumul pentru sedinte pot fi 10%.

Art. 19. Trebuie să fie clarificarea clară că denumirea funcției administratorului - nu trebuie în mod obligatoriu “administratorul”, dar pot fi și director executiv etc. – Pentru a nu provoca artificial aceste schimbări în mod obligatoriu în statut prin procedurile birocratice in organizatiile unde functia asta de facto exista, dar are o alta denimire.

Art 23(1) Orice suport financiar din partea Statului trebuie să fie clar conectat cu statutul de utilitatea publică. Prin asta va fi susținută importanța acestui statut și procedurei de certificare.

Art. 24(3) Este stranie că cetățenie RM nu este obligatoriu pentru membrii Comisiei de Certificare. Totodată propunem ca numai reprezentantii ONC certificate au dreptul se propune candidati pentru calitate de membrii Comisiei de Certificare - (24(3) f.

Este necesar în legea se prevede o prohibiția clara pentru utilizarea fondurilor din surselor străine (granturi etc.) pentru suportul concurenților electorale și mecanismul controlului.

Portalul a fost realizate cu sprijinul Programului USAID Conținutul paginii nu reflectă neapărat opinia Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională sau a Guvernului SUA. Serviciul electronic public "PARTICIP" se încadrează în strategia guvernamentală de implementare a guvernării electronice