ADAUGĂ SAU RĂSPUNDE LA COMENTARIU

1800 caractere


Adauga un fisier (doc, docx,xls,xlsx, pptx, pdf) Maxim 2 MB

AMARFII Ion

08.11.2017, 09:13

Cred că trebuia de efectuat un studiu de fezabilitate și de evidențiat instituția cu potențial uman TIC cel mai calificat și cea mai complexă infrastructură TIC pentru a fi desemnată în calitate de instituție în baza căreia va fi creat Centrul de Excelență în Finanțe și Tehnologii Informaționale.

În condițiile de incertitudine, bănuiesc că cei mai buni specialiști TIC de la FiscServInform și VamServInform vor pleca spre structurile private. Ca urmare a salariilor joase, comparativ cu cele din industrie, la moment este foarte greu să dispui de personal TIC calificat în structurile de stat și la prima incertitudine cei mai buni vor pleca. Or sistemele deservite de VamServInform și FiscServInform sunt de complexitate înaltă și critice pentru siguranța financiară a statului.

Astfel, la prima etapă, am putea asista la blocaje în buna funcționare a sistemelor informatice utilizate de cetățeni și mediul de afaceri. Nu este exclusă situația când Centrul de Excelență în Finanțe și Tehnologii Informaționale să fie nevoit să externalizeze serviciile de mentenanță a sistemlor informatice luate la balanța sa iar costurile să depășească cele înregistrate la moment.

Comasarea celor 3 instituții presupune și comasarea infrastructurii TIC a acestora. Or asta presupune cheltuieli financiare și de timp importante pentru organizarea centrului de date sau cel puțin pentru migrarea tuturor sistemelor informatice către centrul de date unic.

Altă întrebare ar fi: De ce nu s-au comasat Serviciul Vamal cu Serviciul Fiscal anterior creării unei singure instituții care le va deservi pe segmentul TIC? Presupun că vor apărea deficiențe la nivel de comunicare între Centrul de Excelență în Finanțe și Tehnologii Informaționale cu Serviciul Vamal și Serviciul Fiscal iar problemele ce necesită soluționare rapidă vor fi escaladate anevoios.

Portalul a fost realizate cu sprijinul Programului USAID Conținutul paginii nu reflectă neapărat opinia Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională sau a Guvernului SUA. Serviciul electronic public "PARTICIP" se încadrează în strategia guvernamentală de implementare a guvernării electronice