ADAUGĂ SAU RĂSPUNDE LA COMENTARIU

1800 caractere


Adauga un fisier (doc, docx,xls,xlsx, pptx, pdf) Maxim 2 MB

18.10.2017, 22:26

Este foarte comod să existe un site web pe care sunt publicate toate informațiile legislative și regulatorii. Acceptarea acestui proiect de lege este un mare regres.
Abrogarea alineatului (2) art. 1 al Legii nr. 173-XIII din 6 iulie 1994 ar însemna un pas mare înapoi. Acest site public unic este absolut necesar pentru asigurarea transparentei, informării si participarii cetatenilor.

18.10.2017, 15:35

Este foarte binevenită centralizarea tuturor informațiilor legislative într-un singur site, sub umbrela unui sistem unic de căutare. De fapt, nu binevenită, este pur și simplu logică. Ar fi o batjocură să fim nevoiți să căutăm informațiile pe mai multe motoare de căutare, pe site-uri întreținute de persoane diferite, cu lipsă de sincronizare sau un eventual efort prea mare de a sincroniza... unde mai pui că e mai simplu să întreții un singur site pentru evitarea legăturilor moarte decât același lucru să îl faci la 50 de site-uri.

Thumbs down, foarte proastă idee.

Gavriloi Rodion

16.10.2017, 17:34

Situația actuală.
La momentul actual toată legislația oficială este publicată în formatul imprimat în Monitorul Oficial în conformitate cu Art.1 alin.1 a Legii nr. 173-XIII din 6 iulie 1994.
Iar aliniatul 2. a Art.1 stipulează:

“Actele oficiale indicate la alin.(1) se publică pe web site-ul oficial al Guvernului.”

Prin acest aliniat, Guvernul este obligat de a publica toată legislația Republicii Moldova pe website-ul oficial al Guvernului. Astăzi toată legislația este publicată pe site-urile guvernamentale http://lex.justice.md și http://www.legis.md

Situația după abrogarea aliniatului 2:
Guvernul nu va mai fi obligat de a publica centralizat toată legislația în formatul web. Respectiv cele 2 portaluri existente ( http://lex.justice.md și http://www.legis.md )
vor putea fi lichidate în mod legal.

Nota informativă
În Nota informativă la Proiectul legii, Viceministrul Justiției, dl.Nicolae Eșanu, menționează că “autoritățile publice cu drept de emitere a actelor oficiale dispun de propriile web site-uri pe care sunt publicate proiectele de acte normative pe care le inițiază, precum și cadrului normativ relevant domeniului de activitate.”.

În realitate, însă, nu pe toate site-urile oficiale ale Autorităților Publice sunt publicate actele normative. De exemplu pe site-ul Ministerului Economiei și Infrastructurii http://www.mec.gov.md nu există vreo rubrică despre legile sau Hotărâri de Guvern legate de acest Minister.
Iar pe site-ul Președintelui Republicii Moldova nu este nici o decizie adoptată în rubrica respectivă http://www.presedinte.md/rom/decizii-adoptate pe când pe pagina Președinției ar fi trebuit să fie publicate cel puțin 12068 acte, ce au fost emise de Președintele RM.

Codul de procedură civilă sau Codul penal nu va putea fi de găsit pentru că acesta nu este nici pe pagina Ministerului Justiției, nici pe pagina Portalului Instanțelor Naționale de Judecată și nici pe pagina Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești.

Orice cetățean pentru a se documenta, va fi nevoit să se aboneze la Monitorul Oficial imprimat, ceea ce nu este pragmatic de vreme ce rata de penetrare a serviciilor internet este foarte înaltă față de alte state. Iar statul ar trebui să ofere instrumente pentru documentarea rapidă și comodă privind legislația în vigoare.

Necesitatea portalurilor web:
Versiunea imprimată în Monitorul Oficial este greu a fi utilizată deoarece:
Este imposibil a utiliza motorul de căutare după cuvinte cheie sau după emitent sau perioada de publicare.
Este imposibil a găsi actul normativ în versiunea finală cu toate amendamentele intrate în vigoare, dat fiind faptul că amendamentele sunt publicate în diferite numere (ediții) a publicației Monitorul Oficial

Interesul lichidării portalurilor web existente
Părțile interesate de lichidarea celor 2 portaluri existente gratuite ar putea fi agenți economici, cum ar fi ÎS Molddata sau alții care deja oferă serviciile sale contra cost https://molddata.md/?pag=software&id=7
Însă astfel de servicii s-ar bucura de mai mare interes, dacă Ministerul Justiției va lichida cele două portaluri cu acces gratuit care cuprind toată legislația Republicii Moldova cu motor de căutare avansat.
Lichidarea celor două portaluri nu este posibilă acum, deoarece aliniatul 2 al art.1 a Legii nr. 173-XIII din 6 iulie 1994 obligă Guvernul a publica legislația pe un singur website.

Propunere
Propun de a modifica Proiectul Legii, astfel ca Ministerul Justiției să fie obligat de a publica toate actele legislative ale Republicii Moldova pe un portal web public.
Versiunea propusă:

“Actele oficiale indicate la alin.(1) se publică de Ministerul Justiției pe un portal web cu acces public, gratuit. Pe site-ul Ministerului Justiției va fi o legătură(link) spre acest portal web”

Portalul a fost realizate cu sprijinul Programului USAID Conținutul paginii nu reflectă neapărat opinia Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională sau a Guvernului SUA. Serviciul electronic public "PARTICIP" se încadrează în strategia guvernamentală de implementare a guvernării electronice