Lilia Gantea sef adjunt Directia asigurari medicale, buget si finante email: lilia.gantea@ms.gov.md tel. 022-26-88-21
Email-uri unde vor veni comentariile plasate de utilizatori pentru acest document:
iulia.mihalachi@ms.gov.md
La elaborarea proiectului s-a ţinut cont de obiectivele de guvernare, stabilite în Programul de activitate al Guvernului „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare” 2011-2014, care în capitolul sănătatea populaţiei stabileşte ca prioritate, asigurarea accesului tuturor cetăţenilor Republicii Moldova la serviciile medicale şi farmaceutice de calitate.
La planificarea volumului de servicii medicale pentru anul 2013 a fost luat în calcul numărul populaţiei prezente conform datelor Biroului Naţional de Statistică, la situaţia din 01.01.2012, care reprezintă 3 412,6 mii persoane. De asemenea, s-a ţinut cont de ponderea reală a diferitor tipuri de asistenţă medicală în teritoriile administrative şi la diverse etape de acordare a serviciilor medicale, de fluxul real al pacienţilor şi de realizarea treptată a echităţii în distribuirea surselor financiare. Ca urmare, repartizarea mijloacelor acestui fond pe tipuri de asistenţă medicală s-a efectuat diferenţiat, în conformitate cu programele şi subprogramele stabilite, în contextul priorităţilor şi angajamentelor sistemului de sănătate şi măsurilor anti-criză, orientate de a asigura protecţia financiară şi accesul populaţiei la serviciile medicale esenţiale. Aceste măsuri includ asigurarea accesului întregii populaţiei la asistenţa urgentă prespitalicească şi asistenţa medicală primară, din contul mijloacelor financiare acumulate în fondul de bază.
Cheltuielile pentru medicamentele compensate vor fi majorate în continuu, în legătură cu extinderea listei medicamentelor parţial/integral compensate din fondul de bază prin includerea medicamentelor esenţiale şi generice. În anul 2013 se planifică creşterea cheltuielilor în cauză cu 6,0 %.
Pentru anul 2013 va creşte spectrul şi numărul serviciilor medicale de înaltă performanţă, inclusiv datorită dezvoltării continue a parteneriatului-public privat conform Hotărîrii Guvernului nr. 1116 din 06.12.2010 cu privire la parteneriatul public-privat pentru prestarea unor servicii de sănătate.
De asemenea, va fi contractat un număr mai mare de prestatori de îngrijiri medicale comunitare, paliative şi la domiciliu, care va permite sporirea accesului persoanelor în etate, singuratice şi cu dizabilităţi de a beneficia de acest tip de asistenţă medico-socială, recomandată de experţii OMS.
Pentru sporirea utilizării eficiente a mijloacelor, începînd cu anul 2013 se implementează sistemul de plată a spitalelor din toată republica în funcţie de complexitatea cazurilor tratate (DRG şi CASE-MIX).
Mijloacele financiare destinate acoperirii cheltuielilor de administrare al sistemului de asigurări obligatorii de asistenţă medicală urmează a fi folosite pentru asigurarea gestionării adecvate a sistemului, orientat spre extinderea acoperirii populaţiei cu acest mecanism de protecţie financiară, pe de o parte, şi spre eficientizarea utilizării de către prestatori a resurselor alocate şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale.