Denis Cernelea, Direcţia sănătate publică, e-mail: denis.cernelea@ms.gov.md tel. 022-26-88-60
Email-uri unde vor veni comentariile plasate de utilizatori pentru acest document:
ana.niculita@ms.gov.md
Alimentaţia şi nutriţia proastă este unul din cei 4 factori de risc principali comuni pentru bolile netransmisibile. 87% din toate decesele înregistrate anual în Republica Moldova sunt condiţionate de bolile netransmisibile.
Factorii de risc nutriţionali, precum consumul excesiv de grăsimi saturate şi grăsimi trans, zaharurile şi sarea, şi consumul redus de fructe şi legume, sunt factorii de risc principali pentru bolile netransmisibile. Obezitatea creşte riscul pentru boala ischemică a cordului şi diabetul de tip 2, consumul înalt de sare creşte riscul pentru bolile cerebrovasculare, iar consumul redus de fructe şi legume contribuie la dezvoltarea unor tipuri de cancer.
Nutriţia şi alimentaţia proastă sunt responsabile de pierderea anulă a 50% din anii de viaţă sănătoasă la femei şi 35% – la bărbaţi.
Programul naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei pentru anii 2014-2020 a fost elaborat cu scopul reducerii poverii morbidităţii şi a dizabilităţii prevenibile şi a mortalităţii premature evitabile din cauza bolilor netransmisibile legate de dietă, subnutriţie şi deficienţele nutriţionale.
În scopul definitivării proiectului Hotărîrii de Guvern “cu privire la aprobarea Programului naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei pentru anii 2014-2020”, Ministerul Sănătăţii solicită expunerea de sugestii pe marginea proiectului nominalizat.