În temeiul art. 11 din Legea nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional și pct. 15 din Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 967/2016 „Cu privire la mecanismul de consultare publică cu societatea civilă în procesul decizional”, Biroul Național de Statistică (BNS), în calitate de autoritate centrală în domeniul statisticii, propune spre consultări publice proiectele chestionarelor pentru Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2024.
Recensământul Populației și Locuințelor (recensământ sau RPL) are drept scop oferirea informației de interes public despre populația rezidentă pe teritoriul țării și locuințele acesteia pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor statului, pentru argumentarea deciziilor de dezvoltare umană, pentru cercetarea științifică și dezvoltarea mediului de afaceri etc.
Necesitatea elaborării și consultării proiectelor chestionarelor de recensământ rezultă din scopul RPL. Proiectele chestionarelor au fost elaborate în temeiul art. 4 din Legea nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor și a p.11 din Anexa 5 la Hotărârea Guvernului nr. 951 din 28.12.2022 cu privire la organizarea și efectuarea recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova în anul 2024, conform cărora, în calitate de autoritate centrală în domeniul statisticii, Biroul Național de Statistică elaborează și aprobă metodologia și instrumentarul de recensământ, inclusiv chestionarele, pentru colectarea, producerea și diseminarea datelor despre persoanele, gospodăriile casnice și locuințele din țară.
În vederea realizării obiectivelor Recensământului Populației și Locuințelor din anul 2024, BNS a elaborat proiectele chestionarelor de recensământ care cuprind compartimente cu privire la:
- persoană: caracteristici demografice, migraționale, etno-culturale; educaționale; economice; date despre persoanele cu dificultăți;
- clădire, locuință și gospodărie: caracteristici ale clădirilor rezidențiale; caracteristici ale locuințelor (inclusiv spații colective de locuit); caracteristicile și structura gospodăriilor și familiilor; activitatea agricolă a gospodăriei.
Menționăm că, conform Legii privind recensământul populației și locuințelor (Nr. 231 din 28.07.2022), organizarea și efectuarea recensămintelor se realizează de către Biroul Național de Statistică, în concordanță cu recomandările Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite în domeniul recensământului populației și locuințelor, cu suportul Comisiei naționale pentru recensământul populației și locuințelor, al comisiilor teritoriale subordonate acesteia, al autorităților administrației publice, al altor instituții publice și entități.
În vederea eficientizării procesului de definitivare a proiectelor chestionarelor de recensământ, încurajăm participarea activă a tuturor persoanelor interesate, prin prezentarea comentariilor și propunerilor, inclusiv cu privire la variantele de răspuns la întrebările din chestionarele de recensământ, până la data de 31.03.2023, inclusiv, la adresa electronică moldstat@statistica.gov.md.