ДОБАВИТЬ ИЛИ ОТВЕТИТЬ В КОММЕНТАРИИ

1800 символы


Добавить файл (doc, docx, xls, xlsx, pptx, pdf) Maxim 2 MB

Minciuna Vitaliè

04.12.2020, 15:39

La ce trebuie dată definiția noțiunii ”programe de stat” în subpunctul 1) al punctului 2) al HG 382/2019, dacă mai departe nici o dată nu apare acest termen în document. În același timp, practica actuală (aa.2019-2020) de preluare sub denumirea ”program de stat” a tuturor proiectelor selectate prin concurs, proiecte separate, neconcordante, cu obiective diferite contravine cadrului normativ în vigoare (HG 1339/2003), este ineficientă, nu este îndreptățită nici tactic, nici financiar.
Plasez mai jos definiția noțiunii ”Program de stat”, data în HG 1339/2003 (în vigoare) despre aprobarea Modului de elaborare şi realizare a programelor de stat de cercetare-dezvoltare:
”2. Programele de stat reprezintă un set de proiecte (teme), un ansamblu de acţiuni ştiinţifice, tehnologice, organizaţionale, corelate între ele prin resurse, executori şi termene de realizare, direcţionate spre soluţionarea eficientă a problemelor strategice preconizate, ce fac parte din cele mai diverse domenii de activitate (ştiinţific, de producere, de construcţie etc.). Ele constituie un mijloc organizat de realizare a progresului ţării prin direcţiile prioritare, o formă de concentrare a potenţialului ştiinţific şi a resurselor întru atingerea scopului propus.”
Ce nu este corect în această definiție și intenție?
Mai reflect câteva spicuri din acest document (care, de asemenea, nu se conțin în așa-zisul ”Program de stat -2020-2023”)
”4. Structura programelor de stat o constituie:
- subprogramele;
- proiectele (temele),
cu evidenţierea scopului (scopurilor), obiectivului (obiectivelor) şi a indicatorilor de evaluare a performanţei (program/subprogram/proiect – precizarea îmi aparține, ea se subînțelege din contextul integral al documentului).

6. Programele de stat pot fi:
- conform gradului ierarhic – naţionale, interdepartamentale, de ramură (multiramurale), teritoriale (zonale, locale), interdisciplinare;
- conform nivelului de complexitate – complexe (cu destinaţie specială) sau direcţionate spre soluţionarea aspectelor ştiinţifice, tehnice şi tehnologice pe anumite probleme;
- potrivit scopului programului – de cercetare ştiinţifică, de dezvoltare tehnologică şi mixte - de cercetare-dezvoltare;
- conform modului de finanţare - finanţate în sistem competiţional, în sistem instituţional şi mixt.”

În viziunea mea, HG 382/2019 trebuie revăzută conceptual, cu o diferențiere a programelor de stat, proiectelor din cadrul programelor de stat și proiectelor de inițiativă. În raportul proiecte din cadrul programelor de stat/proiecte de inițiativă (toate proiectele preluate de ANCD în 2019 sunt proiecte de inițiativă – acestea nu sunt proiecte concordate, coordonate în soluționarea unei probleme concrete) trebuie de acordată o pondere semnificativ mai mare finanțării proiectelor din cadrul programelor de stat, care, de altfel, ar urma să fie lansate întru soluționarea anumitor probleme stringente, cu scopuri și obiective bine definite.

Здесь отказ от ответственности Портал был разработан при поддержке программы USAID. Содержание этой страницы не обязательно отражает мнение Агентства США по международному развитию или правительства США. Общедоступный электронный сервис "УЧАСТИЕ" является частью стратегии правительства по внедрению электронного правительства