ADAUGĂ SAU RĂSPUNDE LA COMENTARIU

1800 caractere


Adauga un fisier (doc, docx,xls,xlsx, pptx, pdf) Maxim 2 MB

Rosca-Ceban Daniela

05.07.2019, 13:56

Aproape în toate regiunile din Republica Moldova există o penurie acută de cadre didactice, în prezent aproximativ 1800 de cadre didactice sunt necesare în sistemul de învățământ școlar.
Anul acesta a fost un an reușit pentru mulți absolvenți a instituțiilor preuniversitare, viitorii abiturienți merită o recompensă pe măsură pentru efortul depus pe parcursul anilor de liceu. Studiile la buget, la specialitatea dorită, ar fi o posibilitate excelentă pentru tinerii care vor să devină pedagogi, de a avansa și tot odată o motivație de a alege anume domeniul Științe ale Educației.
Consider nemotivată și inadmisibilă tendința de a micșora locurile bugetare la acest domeniu. Cu respect, Roșca-Ceban Daniela, lector, FAPD, Universitatea Pedagogică de Stat “I. Creangă”

GHEORGHE CIOCANU OTILIA DANDARA

03.07.2019, 14:44

ATENTIE!!! (VEDETI NOTA INFORMATIVA la proiect)

Bordan Valeriu

02.07.2019, 16:57

Nu poate crește numărul de solicitări la fizică, chimie, biologie, matematică, geografie, etc., atunci când candidatului la studii din start i se spune că la aceste specialități sunt doar 5 sau 7 locuri la buget ( dar oferta vacantă de angajare la moment, conform datelor MECC este de sute de locuri la fiecare din aceste specialități în republică).
Pregătirea profesorilor trebuie asigurată în totalitate de către Stat (în bază de buget), dacă cu adevărat ne dorim soluționarea problemei asigurării sistemului educațional cu cadre didactice.
Dar deoarece Statul la această etapă nu poate asigura acest lucru, dar dorește cu adevărat să îmbunătățească situația din sistemul educațional, adică să crească numărul de cadre didactice necesare în sistem, atunci trebuie în mod obligatoriu să mărească anual (nu să micșoreze) numărul de locuri cu finanțare bugetară la specialitățile pedagogice. Micșorarea locurilor cu finanțare bugetară, așa cum se preconizează în acest proiect de HG, pentru specialitățile pedagogice va agrava și mai tare problema lipsei de cadre din învățământ…

Cu respect, Valeriu Bordan, prim-prorector, Universitatea de Stat din Tiraspol

Bordan Valeriu

02.07.2019, 16:56

Republica Moldova se confruntă cu o criză mare (lipsă) de educatori și profesori în sistemul educațional, de aceea consider că argumentele din nota informativă a proiectului Planului de înmatriculare pentru anul 2019 nu sunt convingătoare. Micșorarea numărului de locuri la acest domeniu din cauza că în anii precedenți au fost mai puține solicitări nu este o decizie corectă pentru RM. NECESITATEA DE SPECIALIȘTI DIN SISTEM trebuie să fie criteriul de bază de acordare a locurilor bugetare.
Cu respect, Valeriu Bordan, prim-prorector, Universitatea de Stat din Tiraspol

Portalul a fost realizate cu sprijinul Programului USAID Conținutul paginii nu reflectă neapărat opinia Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională sau a Guvernului SUA. Serviciul electronic public "PARTICIP" se încadrează în strategia guvernamentală de implementare a guvernării electronice