ADAUGĂ SAU RĂSPUNDE LA COMENTARIU

1800 caractere


Adauga un fisier (doc, docx,xls,xlsx, pptx, pdf) Maxim 2 MB

. iraroshka

05.04.2017, 15:49

- Nu sunt de acord cu vacanta de 42 zile, din simplul motiv ca am doar 28 zile de concediu in an.
- Regulamentul are multe articole contradictorii (de ex. 180. Personalul didactic nu are dreptul să presteze servicii cu plată copiilor cu care interacţionează direct în grupa academică în activitatea didactică. si 238. Resursele colectate ale instituției se constituie din:
2) venituri provenite din prestarea contra plată a unor servicii educaţionale suplimentare pentru copii conform nomenclatorului stabilit de autoritățile administrației publice locale; s.a.). Regulamentul este foarte vag in delimitari, ceea ce va permite institutiilor sa fie foarte flexibili in actiuni si neactiuni..
- 239. Relațiile dintre instituția de educație timpurie și persoanele fizice sau juridice se reglementează printr-un contract de prestare contra plată a serviciilor educaționale, în care sînt specificate drepturile și obligațiile părților, durata studiilor/serviciului prestat și mărimea contribuției. - presupun ca se refera la institutiile private, din moment ce instit. publice presteaza serviciile gratis (ar fi bine de specificat).
- 243. Persoanele fizice şi juridice au dreptul să sprijine din mijloacele proprii, în
condiţiile legii, dezvoltarea bazei materiale a instituţiilor de învăţămînt şi să acopere cheltuielile de formare profesională continuă a cadrelor didactice. - acest punct a fost deja transformat din drept in obligatie in contractul de parteneriat intre institutie si parinti (grad. nr 25.), ba mai mult, a fost adaugat si un punct legat de cautarea sponsorilor (accentuez, din drept s-a transformat in obligatie, puteti verifica contractul).
- 257. Instituţia de educaţie timpurie asigură întreţinerea terenurilor, clădirilor şi a
tuturor componentelor bazei didactico-materiale. - ar fi bine de specificat din ce surse!

Cepraga Natalia

04.04.2017, 00:11

Buna seara! Sunt categoric contra inchiderii gradinitelor pe perioada verii. Conform legii, avem 28 de zile calendaristice pe an concediu. Ce sa facem cu copiii in perioada cealalta? La ce se gindeste conducerea Ministerului Educatiei? Ce sa facem daca nu avem bunei, bani pentru centre private si nici nu putem merge pe rind in concediu? Cum afecteaza familia modalitatea de a trimite pe rind parintii in vacanta? Care vor fi repercursiunile pe viitor asupra familiilor din Republica Moldova? Dar cei care cresc singuri copiii si nu au bunei, ce sa faca? Cui sa incredinteze copiii?

Para Kristina

03.04.2017, 23:45

Buna ziua. Sunt categoric impotriva vacantei de 42 zile! 14 zile e maxim ce ne acorda angajatorul.. dupa 14 zile ce facem cu copiii?

Cobzac Oxana

02.04.2017, 13:22

darea în locaţiune/arendă a spaţiilor, echipamentelor, terenurilor şi a altor bunuri proprietate publică sau privată în conformitate cu legislaţia în vigoare; - interesant de unde sa mai dea gradinitele in arenda spatii si echipamente, daca si asa sunt supraincarcate si vesnic se pling de lipsa de echipamente?, la fel cu terenurile, de ce sa fie oferite in arenda, chiar asa de mult teren au in plus unele gradinite?

Cobzac Oxana

02.04.2017, 12:26

190. Părinții sau alţi reprezentanţi legali ai copiilor sînt obligați să aducă și să ia
personal copilul de la grupă/ educator și nu au dreprul să-și încredințeze copiii persoanelor străine, copiilor sub 16 ani sau să se prezinte la grădiniță în stare indecentă.
191. Părinții sau alţi reprezentanţi legali ai copiilor sînt obligați să anunțe
administrația instituției prin depunerea unei cereri despre o eventuală aducere sau luare a copilului de la grădiniță de o altă persoană cu prezentarea persoanei în prealabil. - merita de specificat ca si cadrele didactice nu vor admite plecarea copilului de la gradinita cu persoane pe care nu le cunosc, dar se prezinta ca vin sa ia un copil anume.

Cobzac Oxana

02.04.2017, 09:45

117. La înscrierea copilului în instituția de educație timpurie se încheie un contract
între instituție și părinte sau alt reprezentant legal al copilului. - ce va cuprinde acest contract? deja sunt cazuri de contracte cu prevederi abuzive

Cobzac Oxana

02.04.2017, 09:27

In limba romana nu exista cuvintul "bahile", echivalentul romanesc al cuvintului rusesc este "acoperitori de incaltaminte" sau "botoșei de unică folosință".

Cobzac Oxana

02.04.2017, 09:17

81. În fiecare dimineaţă asistenta medicală împreună cu educatoarea efectuează
triajul epidemiologic pentru a constata starea de sănătate a copiilor. În cazul în care copilul prezintă simptome, precum stare febrilă, erupţii cutanate sau roşu în gît, tuse, mucozităţi, însoţitorul va avea obligativitatea de a-l lua acasă. - Mucii si tusea nu intotdeauna sunt simptome pentru a nu admite copilul la gradinita, e nevoie de mai multa exactitate!

Cobzac Oxana

02.04.2017, 09:09

La punctul 58 din REgulament, scrie: 58. În perioada sistării activității instituției APL şi conducerea iau măsuri de
asigurare a copiilor neîncadraţi contactând instituții apropiate, din raza unității administrativ-teritoriale respective, care funcţionează în perioada respectivă şi pot prelua aceşti copii, sau oferă părinților alte altenative.

Care sunt cele "alte alternative" si de ce nu sunt specificate concret in acest regulament. Nespecificarea alternativelor conduce la aceea ca ele nici nu vor exista.

Doina Basarab

31.03.2017, 10:56

Chiar nustiu ce economii vor sa faca ei cu aceasta vacanta, deoarece concediile sunt platite, dar restul prin gradinite fac parintii. Ar trebui parintii sa nu mai faca nimic prin gradinite(reparatii, deretgenti, albituri, mobilier etc.) si atunci ei vor vedea ce valoare au parintii, atunci darile de seama nu vor fi perfecte si cind vor fi controale vor vedea ca terenurile nu sunt vopsite, ploua in grupe si albiturile sunt rupte si multe multe altele.

Revenco Ala

30.03.2017, 12:37

Atentionam Ministerul Educatiei ca mai multi parinti au intilnit dificultati de logare pentru a lasa comentarii privitor la Regulament. Cel mai des nu este posibila logarea prin intermediul conturilor de FB. Rugam sa remediati de urgenta problema.

Revenco Ala

30.03.2017, 12:31

Atentionam Ministerul Educatiei ca mai multi parinti au intilnit dificultati de logare pentru a lasa comentarii privitor la Regulament. Cel mai des nu este posibila logarea prin intermediul conturilor de FB. Rugam sa remediati de urgenta problema.

Moraru Valentina

28.03.2017, 13:06

nu sunt de acord cu vacanta de 42 zile. pentru a fi reduse cheltuielile propun sa fie comasate grupele.

Dana Mitreanu

24.03.2017, 11:38

42 de zile nelucrative este egal cu 16% din 262 de zile lucratoare din an. Reiese ca o sa fie economie la bugetul pe educatie in mun. Chiisnau alocat de 1 mlrd. pentru invatamint in jur de 160 mln.lei.
Care practic pot fi furati, ca bani o sa ajunga da de ramas nu o sa ramina pentru educatie. O noua schema de a mai fura, dupa ce s-a inchis robinetul cu licitatiile trucate si produsele expirate.
Bravo Min.Educalie C.Fusu -PL, bravo D.Chirtoaca - PL, bravo M.Ghimpu-PL. Succes la puscarie o sa aveti concediu voi nelimitat.

Elena Mitishova

24.03.2017, 10:50

Nu sunt de acord.sunt om simplu nu am posibilitate sa stau 2 luni acasa. Astfel statul ne alunga din tara. Ne creaza condiții insuportabile de viata. Elena Mitisova

Ciobanu Elena

24.03.2017, 10:19

Cu sotul, suntem contra vacantelor de 42 zile in gradinite. Avem 2 copii de 3 si 5 ani. Argumente: 1. Ambii lucram. 2. La servici, avem voie doar 14 zile calendaristice in timpul lunii, convenit cu colegii. 3. Buneii lucreaza. 4. Cu salariile noastre nu putem sa angajam o bona pentru aceasta perioada. Propuneri: 1. Sa functioneze gradinitele, cu grupe comasate. Efectiv, se va pregati mincare doar pentru copiii ce frecventeaza (circa 50%). 2. Sa se respecte Legea - Codul muncii si daca se insista sa fie inchise pe 42 zile - sa primesca si parintii concediu platit de 42 zile! 3. Parintii Rep. Moldova, in toti acesti ani, am sustinut financiar gradinitele unde frecventeaza copii nostri. Am dat bani pentru reparatia CAPITALA a grupei, reparatii cosmetice, materiale didactice, jucarii, covoare, detergenti, fonduri ale grupelor etc - ca acum sa fim impusi, tot din banii nostri, sa stam acasa! Nu e omeneste, nu e corect!

Golban Corneliu

24.03.2017, 09:00

De ce tac angajatorii? Povara "vacantei" impusa de autoritati, care cade pe capul parintilor care sunt angajati, cu certitudine va afecta si activitatea intreprinderilor unde ei muncesc!

Zeru Olga

23.03.2017, 23:44

Sunt contra sistării activitatii gradinitelor timp de 42 de zile, deoarece:
1. În contractul meu de munca este specificat ca am dreptul la concediu nu mai mult de 14 zile calendaristice timp de 1 luna, iar aceasta sa fie convenit cu colegii si aprobat cu seful, cu cel putin 5 luni inainte.
2. Rudele de gradul 1 si 2, lucreaza si ei, unii traiesc in alta localitate, altii sunt in etate.
3. În sectorul care locuiesc, am doar o singura gradinita pe district, iar mutarea (transferarea temporara) presupune deplasarea intr-un timp mai mare pana la gradinita, si respectiv la serviciu care este in alt sector. Risc sa intirzii permanent din cauza ambuteiajelor create in orele de virf. S-apoi la ce ora trebuie sa trezesc copilul ca sa ajung la 8:00 la serviciu?
4. Cadrul didactic sa aiba si el concediu, cum se facea si pana acum, adica inlocuirea acestora sau comasarea grupelor in dependenta de virsta si frecventa copiilor, in cadrul aceleiasi gradinite.
5. În luna Mai, DETS face repartizarea copiilor si eliberează îndreptări pe district la gradinite. Perioada de adaptare a copiilor este individuala. Nu cred ca ok ca adaptarea copilului ar trebui sa înceapă toamna, atunci cînd este perioada virozelor. Cu atît mai mult ca se incep activitati de dezvoltare a copilului, iar lipsa pe motiv de boala va întîrzia procesul de adaptare si dezvoltare.
6. Ar fi bine ca aceasta "vacanta" sa fie una experimentala, iar in urma acesteia sa fie facut un raport care sa includă:
a) statistica fregventarii copiilor,
b) care au fost cheltuielile, etc.,
ca ulterior sa fiu comparate cu date actuale a activitatii gradinitelor.
Sa se traga o concluzie, ce e bine: siguranta copiilor sau economii facute pe copii acestei tari, care este de fapt viitorul tarii?

Postolachi Violeta

23.03.2017, 22:49

Ar fi binevenit ca parintilor copiilor minori sa le asigure la fel 42 de zile de concediu,atunci cred ca si parintii nu s-ar impotrivi, nu e normal sa economisiti pe copii care sunt viitorul tarii acestea si sa faceti asa probleme mari parintilor ce lucreaza,neavind posibilitate de a-si lua asa concediu mare.Intimidarile si presiunea asupra parintilor care se face in gradinite cu semnarea " cererii-acord" pentru vacanta de 42 de zile neintemeiata are consecinte negative atit fata de copii,parinti dar si de catre economia tarii.

Demiscan Ruslan

23.03.2017, 20:57

Legiuitorul face reforme de dragul reformelor. fiecare are dreptul la concediu. datile lucratorilor din sfera salarii decente si ei isi vor organiza concediile in grafic ca toti angajatii si nu va fi nevoie de a sista activitatea institutiei

Demiscan Ruslan

23.03.2017, 20:50

Dlor cenzori, cu ce nu va placut comentariul meu anterior?

Munteanu Tatiana

23.03.2017, 19:58

Почему в нашей стране никогда не думают о простых людях? Сначала травят наших детей в садах провоцируя болезни желудочно-кишечного тракта, которые впредь останутся с детьми навсегда. А теперь, не посоветовавшись с народом, хотят устроить каникулы педогогоическому составу детских садов!
А где же забота о детях, если мамы работают и им придётся брать бедных детей к себе на рабочее место?
А как же несколько часовые прогулки на свежем воздухе в хорошую летнюю погоду, режим принятия пищи и после обеденный сон.
Если примут этот закон, то бедных детей придётся брать с собой на работу и укладывать спать на стульях. Ни один работодатель не выдержит постоянного детского голдежа и того, что мама, вместо того, чтобы выполнять свою работу, каждые пять минут будет отвлекаться на своего ребёнка!
Либо маме придётся сидеть дома со своим чадом, и её выгонят с работы, так как ни одному работодателю не нужны сотрудники,отсутствующие на работе практически все лето.
А как же быть мамам-одиночкам, воспиывающих детей самим без пап и дедушек и бабушек?
О них в нашей стране кто-то подумал?
Кто деньги будет зарабатывать на пропитание этой неполной семьи и как?

Victoria Lupan

23.03.2017, 15:29

Sigur documentul atasat e cel actualizat ca e mentionat 12.04.2016(verificati pag.27 si 35), si la punctul 58 "alte alternatve", unde sunt descrise ...???

Михаилуцэ Олеся

23.03.2017, 15:12

Nu sunt deacord cu inchiderea gradinitilor pe un termen atit de mare,la serviciu concediul este repartizat in doua etape si nici nu am cu cine sa las copilul.Ar fi de dorit si la educatori sa fie repartizat concediu tot in felul cum si in alte institutii,chiar daca va fi nevoie de o reparatie cosmetica se pot intreprinde diferite solutii in asa mod ca sistarea gradinitilor sa fie sau o saptamina-doua,sau sa fie grupele impreunate,cine are posibilitate vor sta cu copiii acasa....

Ecaterina Carastefan

23.03.2017, 14:55

Spuneți că putem sa alegem altă gradinița pe aperiaoda de 42 de zile dar daca la noi sunt doar 2 gradinițe (Ștefan Voda), șe închid ambele odată , ce facem atunci cu copiii? De ce ne mai băgați pe gît listele că suntem de acord sau nu suntem de acord, ce ne tot amagiți?

Galan Zenovia

23.03.2017, 14:55

Conform punctului 57 institutiile afiseaza perioada de sistare al activitatii cu 30zile inainte (adica nu mai devreme de inceput de mai), insa graficul concediilor la organizatiile unde lucreaza parintii se aproba cel tirziu in luna decembrie al anului precedent.!!!????

Galan Zenovia

23.03.2017, 14:47

Conform punctului 57 institutiile afiseaza perioada de sistare al activitatii cu 30zile inainte (adica nu mai devreme de inceput de mai), insa graficul concediilor la organizatiile unde lucreaza parintii se aproba cel tirziu in luna decembrie al anului precedent.!!!????

Bognibov Anid

23.03.2017, 14:23

Daca gradinitele se inchid pn 42 zile avind baza legala atunci toti parintii cu copii de virsta prescolara tot solicita sa li se acorde condediu pn 42 zile- norma la fel legalizata in aceste regulament sau codul muncii rm!!!
De ce educatorii au dreptul sa fie in vacanta cu intreaga familie simultan ( soț,soție, copii) iar restul trebuie sa "isi bata" capul sa caute neamuri (bunei(dac ii au sau daca nu mai lucreaza), nani,bone--cotra cost!!!) pn a nu sta cu frica ca copilul lui nu a sarit de la balcon (cazul recent in care copilul de 4 ani a cazut fiind lasat singur) sau nu a dat foc locuinței in cautare de "jocuri" noi.
DE CE PARINTII NU AU VOIE SA ISI PETREACA VACANTA CU INTREAGA FAMILIE DAR SUNT OBLIGATI SA O FACA PE RIND---CACI NICI UN ANGAJATOR (STAT SAU PRIVAT) NU OFERA CONCEDIU 42 ZILE!!!
Ca sa obtii loc la gradi de schimb tre sa "Ai motive SERIOASE" - citat incheiat...ca inchiderea gradinitei parca nu e motiv serios pn acel.loc....tre sa mai si argumentezi de ce e nevoie de noul loc.
De ce copilul trebuie sa fie fortat la o noua adaptare cu gradinitele de schimb-- orice educator o poate confirma cit de greu le e copiilor sa se incadreze in noul pn colectiv. Ne mai vb de atitudinea delasatoare a educatorilor stiund ca au acesti copii pn o perioada determinata de timp.
Solutia cea mai optimala ar fi comasare grupelor din aceeasi gradinita, asa si educatorii se odihnesc si copiii nu sunt stresati de mutarea lor.

Rusu Roman

23.03.2017, 13:23

42 de zile e exagerat de mult. 2 săptămîni ar fi Cit de Cit acceptabil.

Golban Corneliu

23.03.2017, 11:46

In cazul acestei “vacanțe”, motivele de baza a careia de fapt sunt camuflate cu cele invocate oficial de autorități, se incearcă de a face analogie cu experiența țărilor din Uniunea Europeana, unde astfel de vacanțe ale grădinițelor există demult.
E frumos și, mai ales, convenabil de a face astfel de analogii. Dar stați puțin: nu se și specifică cum decurge acolo acest proces, despre care parinții știu de la ziua inmatriculării copilului în grădiniță; despre posibilitatea formării unor grupe în cadrul acelorași grădinițe (și nu trimiterea copilului în alte instituții preșcolare din vecinatate); despre salariile și adaosurile care sunt plătite educatorilor si personalului care deservesc copiii pe perioada vacanței de vară, etc).
Reprezentanții grădinițelor noastre sugereaza, ca copiii să fie lăsați cu buneii, părinții să angajeze bone, sau să le dea la centre particulare educaționale, etc. Dar mă întreb: sunt oare capabili toți din bunei să stea cu nepoții și în general, dacă sunt buneii? Pot oare toți părinții să-și permită un centru educațional privat sau să angajeze bonă pe o luna si jumătate (care trebuie și găsită intr-un așa timp restrîns și căreia trebuie de plătit minim 5000 de lei pe luna)?
De menționat și altceva: e foarte convenabil (ca sa nu spunem chiar “șmecher”) mai cu seamă pentru grădainițele care-și iau vacanța de pe 1 iulie pînă la 15 august, cînd în a doua jumătate a lunii august majoritatea familiilor pleacă în concediu, plus este și un șir de sărbători! În acest caz vacanța grădinițelor se extinde in general pe 2 luni.
Tabloul devine și mai trist, atunci cînd copilul (părinții neavînd nici o alternativă) este îndreptat pe perioada vacanței (avînd în vedere vacanța personalului de la gradiniță, nu a părinților) la o alta instituție preșcolară, unde mai mult ca sigur prestația educatorilor de-acolo și a asistenților acestora va fi una alihamite, formală si nepăsătoare, cu un grad scăzut de responsabilitate, aceștea intelegind foarte bine că copilul va pleca peste o luna de-aici și nimeni nu le va cere vreo socoteală...
Oameni, buni! Zic “buni” (adresîndu-mă la autorități), deoarece sper ca a rămas o țîră de bunătate și raționament in voi, căci aveți sau a-ți avut copii la gradinite sau rudele și prietenii voștri îi au acolo:
Nu chinuiți parinții, că și-așa-s chinuți și vai de capul lor (cel puțin a majoritatii din ei).
Creați grupe din copiii rămași în grădinița cu care copilul s-a obișnuit și iși iubește educatorul pe care deja il cunoaște, lăsați pe perioada aceasta un educator, suplinind-ui salariul din contul celui de-al doilea educator – care e la odihnă, incheiați contracte cu antreprenori, care ar putea asigura alimentația și prepararea mîncării pentru copilași pe perioada vacanței. Sunt sigur că dacă ar fi voință - bani s-ar găsi, inclusiv din contul parinților, deoarece nu este un secret că aceștea sunt deja obisnuiți să contribuie lunar cu sute, dar uneori și mii de lei pentru anumite necesițăți ale grădiniței. Așa cum se găsesc bani pentru costume la matineie, fotografii, inventar, etc. din contul parinților – cu același succes se pot găsi bani si pentru finanțarea acestor 42 de zile.

Conteaza doar copilul. Restul este praf.

Liliana Niguleanu

23.03.2017, 09:13

Conform codului muncii, graficul pentru concedii pentru anul de munca 2017, in fiecare instituție de efectuează la sfirsitul lui 2016. Respectiv , decizia de a închide grădinițele pe vara luată în martie 2017 este mult prea tîrziu....Fiecare deja și-a ales perioada de concediu, a semnat, graficul a fost semnat și de superiori. Pentru a-mi schimba perioada concediului meu anual eu la moment trebuie să apelez la tot colectivul, care cu siguranță au deja planurile lor la vacanta.
Cît privește frecventarea altor grădinițe ...Cineva a numărat citi copiii vor avea nevoie pe vara de grădinițe?
Grădiniță 160 are cu 75% mai mulți copii decit permit normativele, cum vor comasa acești copiii cu alte grădinițe din Chișinău, la fel suprapline? Cite 40 de copiii în grupa?
Și ultima, fetița mea are acus 3 ani, abea acomodata cu grădiniță, cum va reacționa ea, la noii educatori, noii colegi , noua grupa? Posibil sa fie chiar două grădinițe pentru aceste 42 de zile.
Iar grupele pregătitoare? Băiatul are 7 ani in noiembrie, inca nu suntem siguri că va pleca la școală, dar pe noi deja ne exmatriculata și ne spun că cei din grupele pregătitoare nu vor avea nevoie pe vara de grădiniță. Eu să il iau cu mine la munca? Sau sa las serviciul de medic și să stau acasă cu copilul sa fie el în siguranță?
Cine va purta răspundere pentru creșterea incidenței traumatismelor la copiii minori lăsați pentru 42 de zile in grija buneilor sau chiar singuri acasă?
Sau poate cineva a calculat rentabilitatea economică a aflării tuturor mamelor ce lucrează pentru 42 zile in concediu: asistente medicale, operatori de bănci, jurnaliști, medici....? Sa ii trimitem pe toți în concediu.....Să fie mai rentabil grădinițelor de a se întreține....

платонова оксана

23.03.2017, 08:19

Мы живем в пригороде, для того чтобы отводить ребенка в альтернативный садик, нужно везти его в город, садик предположительно закроется на период с 03.07 по 14.08, у нас запланированный семейный отдых и отпуск с 14.08.(еще в январе) Ребенку сидеть этот период не с кем. Делаю вывод, такие решения о закрытии дошкольных учереждений, необходимо делать как минимум за пол года, предоставление альтернатив без стресса для детей (за этот период моему сыну придется привыкать как минимум к 2 разным местам и людям)ему 2,5 года. Еще один вывод, подумайте об эмоцмональном состоянии наших деток. Для обеспечения садиков персоналом необходимо не закрывать садики, а обеспечить достойные зарплаты, и это не должно быть переложено на родителей. Этим должно заниматься наше государство. А обеспечить дежурные группы в садиках либо сократить период закрытия вполне возможно. Для сохранения института семьи и не травмирования психологического состояния детей, прислушайтесь к родителям и воспитателям.

Efros Natalia

22.03.2017, 23:19

Sunt categoric contra vacanțelor de 42 zile in grădinițe. Cit se poate sa faceți economii pe seama copiilor! Chiar nu aveți nici un pic de rușine?

Burac Constantin

22.03.2017, 19:38

Dreptul la concediu anual este garantat pentru toti. Faptul ca Organele abilitate Ministerul Educatiei, Directia de invatamint si altele, nu asigura Gradinitele cu numarul necesar de educatori sau alte functii potrivit normativelor 2-3. Aceste inactiuni sunt problemele statului nu si a parintilor caci, care este rolul unui functionar public - servirea intereselor bublice si asigurarea respectarii legii. Altfel spus, consider necesara asigurarea continuitatii prestarii serviciilor publice, fara intreruperea acestora cu oferirea obligatorie a concediilor anuale tuturor angajatilor Gradinitelor.

Alexandra Moraru

22.03.2017, 16:35

Doriti sa ne opriti gradinitele 42 zile sub pretextul ca veti economisi,ca gradinitele pe timp de vara se transforma in institutii de monitorizare si nu educationale si ca in sfirsit vom avea posibilitatea sa ne petrecem timpul cu copii nostri.Bine,1 s-a facut un calcul cita economie va fi? 2 Gradinitele intodeauna au fost institutii de monitorizare si formare de deprinderi,doar ca pe parcurs s-a incarcat intr-atita programa acestor copii ca ai impresia ca merg la scoala nu la gradinite,dati-le voie copiilor sa copilareasa nu le furati copilaria! 3 Parintii vor fi nevoiti sa duca copii la bunei si asta nu ca va uni parintele de copil dar ii va dezbina,parintii nu isi vor vedea copiii cu saptaminile.Nu toti parintii lucreaza in invatamint si au vara libera pentru a sta cu copiii acasa. Legal puteti maxim 28 zile dar 42 e prea de tot. Nici o institutie privata nu iti va da asa concediu. Si faptul ca poti muta copilul in alta institutie credeti-ma ca e un stres in plus pentru copil.

Gîrbu Olga

22.03.2017, 16:31

In gradinita 188 se afirma ca Regulamentul este aprobat... Parintii sunt pusi in situatia ca nu-siinchipuie ce sa faca cu copii pe parcursul verii si care va fi acea perioada de vacanta.
Rugam Ministerul Educatiei sa ne explice: 1)unde vor sta copii parintii carora nu au concedii pe parcursul verii; 2)unde in familie e doar un parinte; 3)unde nu sunt bunei sau alte rude in grija carora pot fi lasati copii; 4)cine va fi responsabil pentru a asigura copiilor (parintilor) cu locul intr-o gradinita estivala; 5) cine ne garanteaza, ca folosindu-se de situatia creata, persoanele interesate nu vor incepe sa stoarca bani din parinti ca sa-i asigure un loc de gradinita pe timp de vara; 6) cine sa lucreze in Chisinau pe timp de vara?!!! Daca parintii vor sta acasa cu copii?!!!

Cobzac Oxana

22.03.2017, 16:14

Ministerul sa asigure salarii decente bucatarilor, educatorilor ca se doreasca sa lucreze si sa se evite situatia ca sunt persoane care nu pot fi inlocuite pe perioada concediilor (ca in situatia cu bucatarii care sunt indispensabili pentru functionarea unei gradinite).

Cobzac Oxana

22.03.2017, 16:09

Ministerul sa asigure salarii decente bucatarilor, educatorilor ca se doreasca sa lucreze si sa se evite situatia ca sunt persoane care nu pot fi inlocuite pe perioada concediilor (ca in situatia cu bucatarii care sunt indispensabili pentru functionarea unei gradinite).

Cobzac Oxana

22.03.2017, 16:06

Nu sunt de acord cu vacanta de 42 de zile a gradinitelor. Cred ca e suficienta o vacanta de maximum 2 saptamini, astfel incit toti angatajii (inclusiv angajatii care nu au cu cine sa fie inlocuiti, gen bucatarul, medicul, magazinierul, etc.) sa poata lua o pauza. Aceasta vacanta sa fie anuntata din timp (in lunile decembrie -ianuarie, cind, de regula, toata lumea face planificarea concediilor), pentru ca parintii sa poata face aranjamentele necesare la locul lor de munca. Restul concediului, educatorii sa il ia pe rind pe parcursul restului verii sau cind au nevoie de el.

Pantaz-Sîrbu Doina

22.03.2017, 15:41

Si apropo, nu ne mai (im)puneti sa semnam cereri-acord pentru vacanta de 42 de zile.

Pantaz-Sîrbu Doina

22.03.2017, 15:32

Înțelegem foarte bine argumentele înaintate de Ministerul Educației (educatorii au nevoie de concediu, grădinițele necesită reparații, se face economie de resurse ș.a.), dar trebuie sa luati in considerare si faptul ca:
* multi parinti nu-si pot lua concediu de 42 de zile.
* multi copilasi nu pot fi lasati in grija buneilor, fie ca acestia au decedat, sunt peste hotare, stau prea departe sau sunt prea batrani pentru a ingriji de copii.
* multi parinti nu-si permit sa plateasca o bona.
Eu vad o singura solutie: gradinite estivale deschise prin rotatie. Fara discriminari de felul, vor avea loc copiii mamelor singure, copiii din familii social vulnerabile sau cu multi membri. Sunt mii de familii care exista de la salariu la salariu, dar nu se afla in lista social vulnerabililor, sunt multe mamici, nedivortate oficial, dar care-si cresc singure copiii.
Deci propun:
* cuplarea/comasarea grupelor, gradinitelor, asa cum se facea pana acum.
* anuntarea perioadelor de vacanta cu cel putin 5 luni inainte.
* realizarea listelor cu solicitantii unui loc in gradinita estivala din timp, ca sa stie administratia de ce resurse umane, materiale va avea nevoie.
P.S. Eu sunt gata sa ajut statul oficial in salarizarea personalului in perioada vacantei. De exemplu 200 de lei de la copil * 25 de copii = 5000 lei de grupa (pe langa ce ofera statul). Presupun ca multi angajati n-au nevoie de toate aceste 42 de zile, dar ar fi de acord sa faca un ban in plus. Desigur ei nu trebuie obligati sa iasa la lucru, dar intrebati: cine vrea, poate si are nevoie. Mai sunt studentii de la pedagogie care au nevoie de practica in aceasta perioada. Ei ar fi de ajutor. Stim ca e greu sa satisfaceti pe toata lumea, dar suntem siguri ca se poate. Sper sa reusiti.

Eremciuc Dumitru

22.03.2017, 14:41

DEJA LA ETAPA ACTUALA LA GRADINITA NR.196 BOTANICA, SUNTEM SILITI SA SEMNAM CERERE CU PRIVIRE LA VACANTA,MOTIVIND CA ASA AU PRIMIT ORDIN DE LA MINISTER, SI TREABA VOASTRA DESCURCATIVA DOMNILOR PARINTI CUM PUTETI, FARA A OFERI O ALTERNATIVA CAREVA......TARA DE MINUNI

Portalul a fost realizate cu sprijinul Programului USAID Conținutul paginii nu reflectă neapărat opinia Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională sau a Guvernului SUA. Serviciul electronic public "PARTICIP" se încadrează în strategia guvernamentală de implementare a guvernării electronice