Prima / Noutăţi / Unificarea sistemului de pensii 2: genul şi pensia
Unificarea sistemului de pensii 2: genul şi pensia
imprimare
12.01.2011   particip.gov.md  Accesări: 9914 

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Vîrsta de pensionare în Moldova este diferită pentru bărbaţi şi femei. Dacă femeile au dreptul la pensie de la vîrsta de 57 de ani, atunci bărbaţii, abia la 62 de ani. Şi asta în timp ce, conform statisticilor, bărbaţii trăiesc mai puţin decît femeile.

Unele aspecte ale strategiei de unificare a sistemului de pensii le-am abordat deja în articolul Egalitate în drepturi, dar nu şi în pensii. În cele ce urmează vă invităm să dezbateţi aspectul legat de gen din strategie.

Femeile ies la pensie mai devreme decît bărbaţii, cumulează un stagiu de muncă mai mic şi primesc o pensie mai mică cu aproximativ 14,5% (aproximativ 100 de lei), comparativ cu cea a bărbaţilor. În acelaşi timp, speranţa de viaţă a femeilor este mai mare. Astfel, ele urmează să beneficieze de pensie mai mică un timp mai îndelungat. Femeile în Moldova, conform datelor Biroului naţional de statistică, trăiesc în medie 73 de ani, pe cînd bărbaţii - doar 65 de ani. Rezultă că bărbaţii primesc o pensie mai mare un timp mai scurt (în medie 3 ani), iar femeile au pensie mai mică un timp mai îndelungat (în medie 16 ani).

Strategia de unificare a sistemului de pensii, pe lîngă mecanisme de asigurare socială şi eficientizare a redistribuirii bugetului de asigurări sociale, include şi tendinţa de asigurare a egalităţii drepturilor la pensie pentru bărbaţi şi femei. Faptul că femeile primesc pensii mai mici, dar şi probabilitatea mai mare de a-şi pierde soţul, le plasează în categoria persoanelor din zona de risc a sărăciei.

Sunt de acord femeile să muncească cîţiva ani în plus pentru a fi egale în drepturi cu bărbaţii? Ce mecanisme de reducere a decalajului trebuie elaborate?Noutăţi      Ce este participarea?      Moldova 2020      Proiecte      Agenda      Căutare documente      Statistica      Modulul de participare
total vizitatori: 2138358    actualizat: 11.02.2016
Selectează culoarea:
Închide